Dags för riktiga Sverigevänner att sätta stopp för Björn Söder

Av: Martin Aagård

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Björn Söder
Foto: Stefan Mattsson
Björn Söder

Riksdagens andre vice talman anser inte att judar är svenskar.

Läs den meningen en gång till.

Om jag vore nyhetsredaktör så skulle jag välja den rubriken för att förklara vad Björn Söder i fredags skrev på Facebook. Det var ingen förflugen tanke han kläckte ur sig, inget ogenomtänkt utbrott som kom efter fredagsgroggen. Han har tidigare sagt exakt samma sak i direktsändning i SVT Aktuellt. Det är hans noga genomtänkta åsikt.

Många medier har försökt sig på rubriker om att Söder fått ”hård kritik” för sitt uttalande eller att han nu är inblandad i ett ”gräl”. Men den stora nyheten är att en av de högst ansvariga för vår demokrati, inte anser att judar är svenskar.

Samer och andra svenska minoriteter må ursäkta, men det är faktiskt utpekandet av judar som är förklaringen till Söders språkbruk.

Björn Söder är förlorad i föreställningar han delar med sina extremnationalistiska kolleger i Östeuropa, där antisemitismen har en lång historia. I Ungern, Ukraina, Polen och Ryssland pratar antisemiter gärna om judar som en ”nation i nationen”. Det är ett sätt att utpeka dem som avvikande, främmande och som ett potentiellt hot mot den riktiga nationen – alltså ”riktiga” ungrare, ukrainare, polacker, ryssar och nu även ”riktiga” svenskar.

Söder har en miljon ursäkter och förklaringar till varför han talar som han gör. Så invecklade att han kallar de som inte håller med om att judar inte är svenskar för ”rasister”.

Det är befängt. 

På gränsen till vansinnigt.

Men framförallt är det ett problem för hans arbetsgivare – det svenska folket. Hela det svenska folket. Inklusive judar, samer, tornedalingar och muslimer.

En andre vice talman som inte använder ord som ”folk”, ”nation” eller ”svensk” på ett sätt som innefattar alla med ett svenskt pass, kan inte representera vår demokrati.

Björn Söder är en man som av misstag tilldelats ett av rikets finaste ämbeten och som nu använder sin position för att splittra oss och undergräva vår gemenskap.

Det är dags för alla riktiga Sverigevänner att sätta stopp för Björn Söder.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN