ÅSIKT

Drömmarna får stanna vid fotboll

Olle Svenning om Bondy – förorten där Kylian Mbappé växte upp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: TT
Kylian Mbappé spelar VM-final i dag.

avOlle Svenning

KULTUR

”Köksträdgården”, så kallas ett väldigt slingrande tio våningar högt hyreshus
i Bondy, en sliten förort någon mil utanför Paris. Huset var fram till nyligen dekorerat med ett jättelikt porträtt på Kylian Mbappé, franska fotbollslandslagets befriat respektlöse 19-åring med nummer 10 på ryggen. Som en gång Zidane.

Mbappé lärde sig fotboll i A S Bondys fotbollsakademi. Sådana finns i varenda förort. A S Bondy har utbildat 30 fotbollsproffs.

”Han är vår son; han är en av oss”, jublade Bondy-bor som under semifinalen mot Belgien samlats framför en gigantisk TV-skärm, uppställd vid Rådhuset. Så rapporterar Bondy Blog, bland mycket annat en avancerad nättidning, skapad efter ungdomsupproren 2005. Hösten det året brann byggnader och bilar i Bondy och andra förorter. Ungdomar gjorde revolt. Bondy Blog behövdes eftersom de traditionella medierna inte hade en aning om livet i de fattiga förorterna.


A S Bondys hemmaplan heter Léo Lagrange, till minne av en av folkfrontens ledare, mördad under Vichy-tiden. Stadions adress är Rue Marx Dormoy, också han en folkfrontsledare, också han mördad.

Bondy håller fast vid traditionerna: fotboll och politik. Vänstern har styrt kommunen i hundra år.

Bondy Blog intervjuar Mbappés lärare och fotbollstränare. De är överens: fotbollen får aldrig bli viktigare än skolan. Fotbollsstadion får inte reduceras till en ”drömmarnas plats”, att fly till, bort från den hårda verkligheten.

Borgmästaren Sylvine Thomassin hyllar Mbappé men talar samtidigt stolt om att Bondy äntligen kunnat öppna ett bibliotek.

Men, säger hon, Macron-regeringen vägrar ge en enda euro i stöd till nya skolor och till kollektivtrafik. Macron säger blankt nej till sociala och kulturella upprustningar av de fattiga kvarteren nära Paris.

De unga blir kvar i gettona; de får fortsätta att drömma om fotboll, om att bli som Mbappé.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fotboll

Paris