Rymdskepp lastat med socialism

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

1 av 3 | Foto: Foto: PARAMOUNT PICTURES
Nya Star Trek-filmen har premiär på svenska biografer i dag.

Den 22 november 1968 kysste skådespelerskan Nichelle Nichols sin kollega William Shatner på bästa sändningstid i amerikansk tv. Kyssen ägde rum i Star Trek-avsnittet Plato’s Stepchildren. Det var första gången en svart kvinna kysste en vit man i amerikansk tv.

Löjtnant Uhuras och kapten Kirks svartvita kyss var 1968 ett radikalt uttryck för manusförfattaren och producenten Gene Roddenberrys (1921–1991) progressiva framtidsvision. En framtidsvision som av många bloggande ”trekkies” beskrivs som en socialistisk utopi. Den kände amerikanske nyliberalen P Gardner Goldsmith (aktuell med boken Live free or die), som själv skrivit manus åt Star Trek är bara en av de som påpekat Roddenberrys socialistiska tendenser.

I Star Trek har människorna lämnat fattigdom, profithunger, brottslighet religion och krig bakom sig till förmån för en rationell syn på tillvaron. Nutida piratkopierare kan se med optimism på Roddenberrys framtidsvision, där existerar nämligen varken materiella eller immateriella rättigheter, alla nya forskningsrön tillfaller automatiskt allmännyttan. Som en logisk konsekvens ser man heller inga logotyper eller reklam i Star Trek. Principen ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov” genomsyrar samhället. Alienerande arbetsuppgifter är avskaffade och varken lön eller pengar existerar. Alla materiella och kulturella behov är redan tillgodosedda. Jobbet i sig (”to boldly go where no one has gone before”) är belöningen.

I dag har den elfte Star Trek-filmen, som heter just Star Trek, premiär. Roddenberrys serie om livet ombord på rymdskeppet Enterprise har gått från att vara nedläggningshotad till att bli en gigantisk industri, som förutom filmerna omfattar fem separata tv-serier, böcker, leksaker, datorspel och allt säljbart däremellan. 

”Kapitalismen skapar sina egna dödgrävare” sade Marx en gång i tiden, och syftade på proletariatet. Ännu har dock ingen begravt kapitalismen.

Men precis som kapitalismen en gång skapade proletärer har den sedan dess skapat ytterligare en potentiell dödgrävare – den moderna teknologin.

I Star Trek spelar teknologier som artificiell intelligens och nanoteknologi en avgörande roll, där de bidragit till att göra lönearbetaren – och därmed även kapitalisten, överflödig.

Kanske hade Karl Marx därför rätt i att kapitalismen skapar sina egna dödgrävare, och kanske hade Gene Roddenberry rätt i att det blir den moderna teknologin som kommer att hålla i spaden.

Rikard Berglin

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.