Kultur

Saatan, vilken skådespelare!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Chatarina Larsson gjuter liv i den norska konstnärinnan Oda Krogh (1860–1935).

Foto: Foto: peter westrup

KULTUR

Oda – saatans kvinna! ger den där sällsynta upplevelsen då publiken liksom tar ett lättat andetag och ger sig hän. Det är Chatarina Larssons förtjänst. Sällan ser man en skådespelare så fullständigt förankrad som hon är i föreställningens enda roll som Oda Krohg.

Så är den också skriven för henne, av Dag Norgård (även regi), redan för cirka tjugo år sedan. Föreställningen var en stor succé för Skånska teatern, och det lär denna delvis omarbetade version bli på Hipp också.

Scenbilden är ett somrigt kafé där vitsprayade herrdockor sitter utposterade runt den påtagligt levande Oda. Orkestern fungerar, när den inte ackompanjerar de många sångerna, som en grekisk kör: musikerna hejar på, fördömer och väljer sida i konflikterna.

När Oda Krohg strax över tjugo år gammal började på Christian Krohgs målarskola i Oslo landade hon i det sena 1800-talets radikala konstnärskretsar, med namn som Munch och Strindberg. Hon hade då två barn, fick två till med Krohg, bodde i Berlin och Paris, inledde en mängd olika relationer samt kom att bli en ganska känd konstnär.

Manusets fokus ligger på män och barn, inte på konst, politik och en medvetet vald livsstil. Det är lite synd, för nog måste Oda Krohg ha haft starka yrkesmässiga drivkrafter och ideal, och nog är det väldigt sällan vi får se sådana saker på scen. I stället får vi den sortens feminism som ligger i det anklagande utropet: ”medan jag födde barn skrev du en bok!”.

Men det är inte textens svagheter som stannar kvar. Det är Chatarina Larssons modiga närvaro, och all den friska vrede, kraft och humor hon gjuter i sin Oda.

Malin Krutmeijer

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!