ÅSIKT

Mustafa Can svarar Ala Riani

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Det bästa svaret på Ala Rianis replik är egentligen att rita en teckning som skulle bestå av ett träd med en stam och endast två grenar: Den ena grenen skulle heta familjen Barzani, och den andra familjen Talabani. Ty det autonoma kurdiska området i norra Irak är delat i två delar och är en ren släktangelägenhet för klanpartierna KDP och PUK.

Massoud Barzani är president i KRG. Brorsonen Necirvan är statsminister. Sonen Masror är chef för KRG:s säkerhetspolis. Sonen Mansour är chef för KDP:s beväpnade milis. Sonen Mustafa är partiets representant i Washington. Brodern Dilshad är KDP:s Europaansvarige. Morbror Hoshyar Zebari är Iraks utrikesminister. Morbrorssonen Dindar är sambandsansvarig mellan KRG och FN i Irak. Kusinen Babakir är Iraks överbefälhavare. Brorson Seywan är KRG:s represenatant i Frankrike. Etc...

Talabanigrenen skulle uppvisa liknande makthegemoni.

Familjerna Barzanis och Talabanis affärskonglomerat Middle East och Nokan behärskar med hjälp av lojala affärspartners finansverksamheten i hela området.

Medier som BBC, Washinton Post och Financial Times rapporterar också om korruptionen. Human Rights Watch, Amnesty och en opublicerad FN-rapport BBC tagit del av, visar hur kurdiska myndigheter godtyckligt fängslar och torterar politiska fångar, arresterar affärsmän som inte vill ingå partnerskap med de två partierna, attackerar journalister.

Om irakiska Kurdistan var ett område där skurkar åkte fast, skulle det inte finnas några kvar att styra regeringen.

Mustafa Can