Starke man – på riktigt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

"ett absurt drama som
lånat formen från reality-tv"

Foto: HÅKAN ENGSTRÖM/SVERIGES RADIO
Stig Henriksson (V), kommunalråd i Fagersta.

Lokalpolitiken har en särskild fascination. Det är politik i handling, med verkliga människor, men också en arena där små män kan växa sig mäktiga. Tacksamt stoff för komedi, som vi sett i tv-serien Starke man.

I dag startar radiodokumentärserien Alla älskar Stig, som handlar om politiker i Fagersta. Titeln syftar på vänsterpartisten Stig Henriksson, kommunfullmäktiges ordförande sedan 1998.

Serien beskrivs som ett absurt drama som lånat formen från reality-tv – och är det något som är ”reality” här så är det en brist på dramatik. Efter att jag lyssnat på de två första avsnitten är jag inte helt klar över vad producenterna vill, men det är trevlig radio om mestadels trevligt folk.

Vi följer med Henriksson till Konsum dit han gärna går fredag eftermiddag när där är mycket folk att prata med.

Henriksson är populär, men kontroversiell för sitt samarbete med moderaterna. Som person verkar han hyvens. Det gör socialdemokraten Anne-Marie Noppa med sitt rättvisepatos också, och moderaten Jan Johansson.

Bland bygdens få Sverigedemokrater finns Karl Staaf och Tony Himmler, ja de heter faktiskt så. Staaf kastar fula gliringar mot ortens muslimer, men blir riktigt på hugget först när han berättar hur hans hus ska inredas i ”Lilla huset på prärien”-stil.

Småprat och kaffekoppsklirr, teaterföreningen sjunger War is over, Noppa talar halvkass engelska med en turist. Jag får en känsla av att jag borde skratta, men varför skulle jag det?

Malin Krutmeijer

Alla älskar Stig sänds i p1 fem söndagar, klockan 15.03.