Först att såga hajpen vinner

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hippa Glasvegas.
Foto: All over press
Hippa Glasvegas.

I Raymond Radiguets roman Greve d’Orgels bal (1924) sitter en familj i en tågkupé och grälar om en teaterpjäs de just sett. Huvudpersonen suckar inombords och tänker, ”De trodde att vara kritisk var samma sak som att vara sofistikerad. Tyvärr är det vad alla tror, hög som låg”.

Meningen känns lika relevant i det svenska kulturklimatet 85 år senare. Inom nöjes- och kulturjournalistiken finns det nämligen ett skyddsnät man alltid kan falla tillbaka mot när allt annat fallerar: backlashen.

En kritiker som vill profilera sig som beläst och trovärdig gör det enklast genom att invänta reaktioner på något och sedan vada uppför åsiktsströmmen. Det är inte helt olikt en pokerspelare som sitter sist i given, ser alla andras utspel och sen tar sitt eget beslut efter det.

Ett aktuellt exempel är skotska rockbandet Glasvegas. Jämte skäggbuskarna i Fleet Foxes är de utan tvivel årets mest kritikerkramade band. Glasvegas har följaktligen varit på väg mot en svensk backlash sedan de första hyllande recensionerna.

Och mycket riktigt: förra veckan skrev Johan Wirfält i tidningen Rodeo en text om hur han ”avskyr hur de fått folk – musikkritiker, kulturjournalister, män – att damma av precis varenda rockistisk klyscha”. Det är ett mönstergillt utfall – han lyckas såga såväl Glasvegas-hajpen som en hel yrkeskår i samma bisats.

Att backlashen blivit en inbyggd del av kulturkritiken beror på hur effektiv den är som debattredskap: du erkänner din motståndares åsikt, men förklarar sedan docerande varför den är felaktig. Nu för tiden hinner det knappt bildas en kanon förrän det redan finns en motkanon, oavsett om det är Nina Björk eller Nobelpriset som står på agendan.

Det här sättet att fostra sin läsarkrets visar att det viktigaste inte är att vara någon som anammar det senaste (early adopter), utan att vara den som förkastar det (early discarder). Genom att avfärda en hajp visar man sin överlägsenhet gentemot massan, och att man redan är på väg mot nästa trend.

Att avfärda, givetvis.

Kristofer Ahlström

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.