ÅSIKT

Hur kan ni vara så säkra på det?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

ANN CHARLOTTE ALSTADT känner sig kränkt av anklagelsen att vara heterosexuell

I Aftonbladet den 17 mars gör Athena Farrokhzad och Tova Gerge, under rubriken Queer är socialism, sig skyldiga till det största brottet enligt sin egen teori. De kategoriserar och klumpar ihop människor utifrån sina fördomar – avfärdar inbördes olika skribenter med hänvisning till deras förmodade sexuella läggning.

”[V]änsterfeministiska debattörer så som Kajsa Ekis Ekman, Inga-Lisa Sangregorio och Ann-Charlott Altstadt [gör] gemensam sak med Ebba Witt-Brattström och oroar sig för att queer ska lösa upp alla sanningsbegrepp och därmed förflytta fokus från de viktiga frågorna. Vilka de viktiga frågorna egentligen är framgår inte alltid, men en sak är säker; de är i alla fall heterosexuella.”

Det är slappt slentrianskrivande, enligt en på förhand uppgjord queermall. Jag, till skillnad från exempelvis Witt-Brattström, har inte skrivit en rad som inte handlar om jämlikhet eller social rättvisa, det vill säga ”de viktiga frågorna”. Jag bryr mig däremot inte, med Paulus ord, om huruvida någon är jude eller grek, queer eller straight, svart lesbisk feminist eller medelålders heterosexuell man. Alla har samma rätt att slippa förtryck och samma rätt till jämlikhet och social rättvisa. Och det är klart att queer löser upp sanningsbegreppet eftersom det inte finns, enligt postmodern teori. Det är verkligen någonting att oroas för eftersom jämlikhet och social rättvisa då kan vara lika sant, rätt eller giltigt som något annat.

Jag känner mig också kränkt, för att använda ett modernt queerord, som fått spridning när jämlikhet är ute och klassamhället sägs vara upplöst. Artikelförfattarna låter nämligen påskina att jag är heterosexuell medan jag själv istället definierar mig som ”butch-asexuell med mestadels heterosexuell inriktning” – Bammhi. Men att skriva artiklar, bygga community och starta politisk rörelse med fokus på denna identitet anser jag verkligen vore att förflytta fokus från de viktiga frågorna.

Ann Charlotte Alstadt