Naken protest mot sharialagar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

FEMEN utanför egyptiska ambassaden i Stockholm.
FEMEN utanför egyptiska ambassaden i Stockholm.

I förra veckan fick den Egyptiska ambassaden i Stockholm se en apokalyptisk bild med ovanliga de- monstranter: tre nakna kvinnor.

Internationella kvinnorörelsen Femen och den antiislamistiska egyptiska aktivisten Alia al-Mahdi pro- testerade mot Mursis förslag till ny konstitution i Egypten.

”Sharia är inte en författning” står det på Alias nakna kropp. Hennes könsorgan täcks av en affisch där det står Koranen. De två andra aktivisterna håller fram affischer som symboliserar Bibeln och Toran. På detta sätt vill Femen varna världen för faran i att omvandla en sekulär konstitution till en religiös.

För övrigt, är det inte första gången som Alia al-Mahdi använder sig av sin nakna kropp som upprorsuttryck. För ett år sedan publicerade hon ett nakenfoto av sig själv på sin blogg och facebooksida i protest mot utbredda sextrakasserier mot egyptiska kvinnor.

Själv kan jag inte låta bli att fråga: varför har kvinnors kroppar blivit ett slagfält för motstridiga strömmar, från heltäckande till helnakna?

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.