”Många män visste att jag hade sex med deras fruar”

Av: Ingalill Mosander

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nu tilldelas Kim Leine Nordiska Rådets litteraturpris

Destruktiv Kim Leine växte upp inom Jehovas vittnen med en pappa som utsatte honom för övergrepp. Han försökte länge fly från sina minnen med hjälp av droger och sprit. I dag är han en av Nordens mest framstående författare.
Foto: Björn Lindahl
Destruktiv Kim Leine växte upp inom Jehovas vittnen med en pappa som utsatte honom för övergrepp. Han försökte länge fly från sina minnen med hjälp av droger och sprit. I dag är han en av Nordens mest framstående författare.

Kim Leine växte upp som Jehovas vittne.

Fadern utsatte honom för incest.

I åratal missbrukade han alkohol och narkotika.

I veckan tilldelades han Nordiska Rådets litteraturpris för ”Profeterna vid Evighetsfloden”.

Det är en stor, episk roman om grönländarnas kamp för frihet från kolonialmakten Danmark och utspelas på 1700-talet.

- De danska missionärerna och handelsmännen medförde alkohol och syfilis. Eftersom urinvånarna inte hade något immunförsvar mot infektionssjukdomar dog nittio procent av befolkningen.

Dödliga doser morfin

Kim Leine känner Grönland väl. Han har bott och arbetat där i femton år som sjuksköterska.

- Det var en flykt från mig själv. Jag trodde jag skulle kunna bli en annan. För när jag kom dit kändes det som om jag kom hem. Människorna är gästfria och nyfikna på allt främmande. Man blir som en del av en stor familj. Jag försökte leva som de, lärde mig språket och betraktades till slut som en äkta grönländare, en kalak.

Han beskriver de grönländska kvinnornas inställning till sexualiteten som maskulin.

- Det kan vara skrämmande för en dansk man och hotande för en dansk kvinna. Sex är inget allvarligt för dem, de tar egna initiativ, oavsett om de är gifta eller ej. Många män visste om att jag hade förhållanden med deras fruar. Men det tycktes inte spela dem någon roll.

Men de destruktiva krafterna inom Kim Leine växte sig allt starkare. Han försökte utplåna minnet av faderns övergrepp genom att fly in i alkohol- och drogmissbruk.

- Eftersom jag arbetade som sjuksköterska hade jag tillgång till världens mest givmilda langare, den danska sjukvården. Till slut hade min drogkonsumtion stigit till doser som skulle kunna döda fem normala människor.

Lämnade blodig spruta

Vändpunkten kom en sen kväll på sjukhuset. Kim Leine stängde in sig på toaletten, injicerade morfin och lämnade kvar en blodig spruta i handfatet. Då avslöjades han av personalen och hans legitimation togs ifrån honom.

- Det var ett rop på hjälp. Rädda mig från mig själv!

Han flyttade till Danmark och på tre månader skrev han den självbiografiska debutromanen ”Kalak”, som blev en litterär sensation i Danmark. Kritikerna jublade och läsarna strömmade till.

I dag är han en av Nordens mest framstående författare och hans senaste roman ”Profeterna vid Evighetsfloden” har tilldelats flera prestigefyllda priser och fått lysande recensioner.

- Jag har ofta fått frågan från danskar varför grönländarna tycker så illa om dem. Min bok är ett försök att litterärt förklara deras vrede.

”Förstår inte att jag lever”

Och det är ett fasansfullt samhälle de påtvingade urbefolkningen på 1700-talet med alkoholmissbruk, sjukdomar, moralupplösning, svält, löss, möglig mat, grönt kött och ruttnande hus. Mitt i alltihop finns en präst från Köpenhamn som ska predika Herrens ord men som själv faller allt djupare ner det i det moraliska träsket. Som läsare tycker man nästan att en stinkande lukt stiger upp ur sidorna.

- Jag ville påverka folk rent fysiskt och använde mig av mina erfarenheter som sjuksköterska, där blod och kroppsväskor ingår i vardagen.

Kim Leine är vänlig och ödmjuk. Framgångarna har inte förändrat honom. Han säger att han känner tacksamhet över att få verka som författare.

- När jag ser tillbaka på mitt liv förstår jag inte själv hur jag överlevt.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN