ÅSIKT

Här är årets kulturkickar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Aftonbladets kritiker listar sina favoriter under 2013

1 av 10
”Återträffen” Kritikerrosad
filmdebut av och med Anna Odell.

BOK Teju Cole, Öppen stad.

Flanörromanen uppdaterad. New York går i psykoanalys. Varje gatsten andas kolonialism, slaveri och de svartas befrielsekamp.
MUSIK Kaah, Matcha din look, CD.

Egensinnig soulfunk. Som om Prince

kramades med Svante Thuresson.
FESTIVAL Stockholm Literature på Moderna museet.

Författarintervjun fick nya dimensioner. Särskilt explosivt var samtalet mellan regissören Josette Bushell-Mingo och författaren Taiye Selasi. Hoppas Stockholm Literature blir en institution. En lugn flod jämte det dånande vattenfallet i Göteborg.

Anneli Jordahl

UTSTÄLLNING Tensta museum på Tensta konsthall.

Om miljonprogrammet som hembygd. Allt från tavlor till konceptkonstverk, föreläsningar, stadsvandringar och seminarier.
BOK Svetlana Aleksijevitj, Tiden second hand.

Ett mäktigt körverk över sovjetmänniskan. Förlorarnas röster fortsätter att ljuda när man lagt ifrån sig boken.
BOK Elisabeth Rynell, Skrivandets sinne.

Om att vara en skrivande människa och om ordens makt. Att vara nära naturen och se den skövlas, känna tidens obönhörliga ström genom tingen.

Camilla Hammarström

DOKUMENTÄR Act Of Killing.

Lika obegriplig som massmordet filmen skildrar. Omkullkastar alla mina föreställningar om vad dokumentärfilm kan vara.
TEATER Författarna. Alejandro Leiva Wengers pjäs landar helt rätt i tiden, uta

n att för den sakens skull härma eller fjäska. Publiken får inga svar, men ett antal frågor om vad, hur och vem som berättar.
MUSIK Nicole Sabouné.

Export, får man säga så? Sångaren upptäcktes i sunkiga The Voice, och känns inte bara för stor för programmet, utan också för Sverige.

Jack Hildén

SAMTAL Samtalet som vägrar ge vika för prestige och rädsla är sällsynt, men när det väl inträffar har det avgörande betydelse. Som när Monica Wilderoth och Suzanne Osten möttes på Teater Bastionen i regi av ”PotatoPotato”.

BOK Gunnar Harding, Mitt poetiska liv.

En självbiografi där faktiskt dikten som livsvillkor ges större utrymme än lusten att glorifiera sig själv.
FÖRLAG Ellerströms förlag, 30 år nu i december och över 600 utgivna titlar, minst sagt en kulturgärning.

Kristian Lundberg

OPERA 1 Av årets många stora tonsättarjubiléer är det avgjort Brittens hundraårsdag som åstadkommit den största kicken, särskilt genom den suveräna uppsättningen av Billy Budd på Göteborgsoperan.

BOK Den markanta afrikanska inbrytningen i dagens världslitteratur är en glädjekälla. Ghananska Taiye Selasis Komma och gå blev något av årets roman för mig.
OPERA 2 Göteborgsoperan gav ytterligare en omtumlande kick genom Malin Byströms hänförande Amelia i Verdis Simon Boccanegra.

Lennart Bromander

BOK Elise Ingvarsson, Fem minuter av ditt liv.
Det ser ut som en psalmbok, och är också ett så noggrant och rått utforskande av sorg att hopp hittas. Samt den vackraste dikten

.
BOK Christina Ouzounidis, Lögner. Det ser ut som texter som föregått intelligent teater, och är också en arg guide till makten och språket. Samt det konstiga talet.
BOK Anne Carson, Red.

Det ser ut som en uppföljare till Röd självbiografi, och är också en tidsmaskerad av dova minnen. Samt en förbluffande road trip.

Kristofer Folkhammar

TV Jane Campions tv-serie Top of the lake är storslaget bildberättande, mystik, våld, erotik och humor. Att se alla avsnitten på Berlin filmfestival var definitivt en kick.
FILM Denis Villeneuves

filmthriller Prisoners var mer en spark i magen. En liten flicka kidnappas och när pappan pressar en trolig förövare känns det först rättfärdigt. Men Villeneuve vrider om den dramatiska schablonen och plötsligt blir Thanksgiving liksom granne med Abu Ghraib.
BOK Dan Josefssons Mannen som slutade ljuga är den mest välskrivna och fängslande reportagebok jag läst på länge.

Malin Krutmeijer

BOK Att försjunka i Kenneth Grahames Det susar i säven är en fröjd. Stofiler håller sig lämpligen till originalupplagan, med teckningar av E H  Shepard, medan yngre läsare möjligen föredrar årets bjärta nyutgåva (Rabén & Sjögren).

BOK Ibland glömmer jag att Blaise Cendrars är världens bästa poet, men finska Ellips har givit ut en bra påminnelse. Reseanteckningar är titeln, och Kennet Klemets har översatt.
TEATER Det är alltid omvälvande att besöka BUS, eller Barnens Underjordiska Scen i Stockholm. Höstens interaktiva föreställning Det är synd om människorna – ett drömspel är inget undantag.

Petter Lindgren

FILM Återträffen, Anna Odells regidebut har hyllats hela hösten och det med rätta. Det finns hopp för en egensinnig filmkonst som tar publikens längtan efter allvar på, ja, allvar.

TEATER The Mental States of Sweden, Mattias Anderssons stora intervjuprojekt som förvandlats till en teateruppsättning där de många rösterna förenas, utan att drunkna i varandra.
ARKITEKTUR Cyklopen, kulturhuset i Högdalen som återinvigdes under hösten bär på idéer om medverkan, demokrati och kreativ frihet som ger hopp om en sorts framtid.

Ulrika Stahre

TEATER  Författarna, Stockholms stadsteater. Alejandro Leiva Wenger återkom efter många år med en pjäs om vårt  löjliga identitetsökande. En författare med invandrarbakgrund försöker skriva en story om erfarenheter han själv inte har. Så rolig, så mycket smartare än alla andra.
OCKUPATION Geziparken, Istanbul

. Ett kulturuppror mot konservatism och nyliberalism på samma gång.

Stadens radikala själ vaknade till liv och nya allianser bildades.
FILM Behind the candelabra.

Den sanna berättelsen om Liberace dröjde länge innan den äntligen kom ut. Men det var värt att vänta på att få se Michael Douglas smälta kristallkronor med sitt stela leende.

Martin Aagård

BOK Kulturkickarna i år har handlat försoning med förstörelsen. Donna Tartts tegelsten Steglitsan börjar med en museibomb men odlar klassisk främlingskänsla och tillbakalängtan .
OPERA Salome är en blodig och kvinnohatisk historia om makt och förnedring. På Stockholmsoperan är den utan hopp, mörk, hemsk.

Men Nina Stemmes sång är uppslitande, outhärdligt vacker.
KONST En stor svartbrun skulptur av Tony Cragg låg i det innersta rummet på Galleri Andersson/Sandström i höstas. Definitivt utomnaturlig. Jag ville ta hem den. Lätt slänga ut skrivbordet och soffan. Jag skulle aldrig tröttna på den.

Pia Bergström

FILM Django av Quentin Tarantino.
En film om hur slavar fostrats att både acceptera och upprätthålla förtrycket. Man kan tro att Tarantino läst Antonio Gramsci under manusarbetet.

SCEN Jag vet inte vem som är mest gränslös – Joakim Pirinen eller Nils Poletti – men resultatet liknar inget annat: Den svenska apans 100 röda drömmar på Turteatern i Kärrtorp. (Tur = Teater Utan Reaktionärer).
TV K Special: Maskinen av Erik Pauser och Lars Tunbjörk om Johan Jönson, poet och daglöneanställd inom den reproduktiva

sektorn.

Åsa Linderborg