Blivande patienter tackar Per Båtelson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Karolinska sjukhusets nye styrelseordförande en duktig entreprenör

Per Båtelson, ny styrelseordförande för Karolinska sjukhuset.
Per Båtelson, ny styrelseordförande för Karolinska sjukhuset.

REPLIK Lobbyisten Daniel Suhonen har i Aftonbladet anklagat en av Sveriges duktigaste entreprenörer Per Båtelson för att vara en trojan. Båtelson har nyligen blivit vald till ordförande för Karolinska sjukhuset med bland annat fullt stöd från Socialdemokraterna.

I verkligheten är det Suhonen som är den verkliga trojanen i det socialdemokratiska partiet. Hans närmast gammelkommunistiska syn på näringsliv, marknad och demokrati är ett hot mot socialdemokratin och alla de osäkra väljare som har en modern syn på samhället. Väljare som vill ha en bra och högklassig vård och som bryr sig mindre om vem som levererar. Suhonen är kvar i 30-talet och har inte fattat att i det moderna samhället samverkar privata intressen med det demokratiska samhällets krav på jämlikhet och rättvisa. Endast det bästa är gott nog för folket, sa Per-Albin Hansson. Och ska den devisen gälla krävs pragmatism, inte dogmatism.

Suhonen skriver: ”Båtelson är inte vem som helst. Han är vårdkapitalisternas främste påskyndare och expert på att få lönsamma kontrakt från offentlig sektor. […] Att sätta denna privatiseringsivrare i ledningen för det världsledande offentliga sjukhuset är detsamma som att släppa in det privata kapitalet hela vägen in.”

”Vårdkapitalist, privatiseringsivrare”, vilka fula epitet!! Suhonen har aldrig funderat på vad Båtelson åstadkommit för patienternas bästa. Verkligheten tränger inte igenom hans dimmiga ideologiska glasögon.

Per Båtelson var till exempel den förste som införde meddelarfrihet i all verksamhet i Capio redan från övertagandet av St Göran 1999, det vill säga långt innan detta blev en diskussion som konsekvens av Carema-skandalen.

Båtelsons St Göran är helt outstanding bland sjukhusen i Stockholm vad avser vårdkvalitet, låga kostnader och attraktion, det vill säga som inte har rekryteringsproblem jämfört med Karolinska. Sjukhuset har de mest uppskattade ledarna och högst betyg från anställda när det gäller arbetsmiljö, ledning och professionell utveckling. De anser till exempel att städerskor är viktiga personer som ska vara anställda av sjukhuset och inte från en extern städfirma utan kollektivavtal

Harald Ullman, tidigare reklamguru för (s).
Harald Ullman, tidigare reklamguru för (s).

Båtelsson har till exempel arbetat hårt för att öka patientsäkerheten. Patientsäkerhet, Suhonen? Är det något som du funderat på? Tror knappast det. 12 procent av Karolinskas patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner. Betydligt högre än de flesta andra sjukhus här hemma och ute i världen. Inte direkt ett sjukhus i världsklass. Lustigt för det är ju offentligägt och då måste det ju vara bäst för patienterna enligt Suhonens dogmatiska ideologi.

Ingen vill privatisera Karolinska. Alla vill att det ska vara ett sjukhus i världsklass. Ska målet nås måste det vara en erkänt kompetent ordförande i styrelsen. Och turligt nog lyckades politikerna värva Båtelson. Vi blivande patienter är tacksamma.

Harald Ullman

Före detta S-ombudsman och S-reklamare

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.