Mejla

Åsa Linderborg

Om Cissi Wallin fälls står medierna på tur

Åsa Linderborg: Nu börjar det rättsliga efterspelet av Metoo

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I februari föll den första domen i kölvattnet av Metoo. Det var Södertörns tingsrätt som dömde en kvinna för förtal. Hon hade på Facebook anklagat en man för våldtäkt och tillfogat personuppgifter och en länk som ledde direkt till mannens Facebooksida.

Kvinnan har aldrig har polisanmält mannen för sexualbrottet, som ska ha skett för åtta år sedan. Hon uppger att det var först i samband med Metoo som hon förstod att hon hade blivit utsatt för en våldtäkt.

Rätten menade att kvinnan måste insett att hon utsatt mannen för andras missaktning och dömde henne därför till dagsböter och ett skadestånd om 10 000 kronor.

Så långt förstår man rättens argumentation, men sedan kommer en straffrabatt som är märkligare. Rätten finner nämligen vissa förmildrande omständigheter då ”det var lätt att dras med av andras inlägg och avslöjanden i sociala medier”. Kvinnan har med andra ord inte fullt ut ansvar för sina handlingar. Det här visar hur Metoo omformat synen på Kvinnan, vi har återigen blivit ett slags tossor som inte alltid riktigt vet vad vi gör.

Andemeningen i domslutet är att Cissi Wallin & Co påverkade kvinnan att bryta mot lagen.


I torsdags rapporterade medierna att Fredrik Virtanen polisanmält Cissi Wallin för förtal. Det var Wallin själv som släppte nyheten, genom att lägga ut en poliskallelse på Instagram. Av fotot framgår att hon är inkallad till förhör, misstänkt för grovt förtal. Hon uppmanas ta med sig ett juridiskt ombud. Det är ju det som är nyheten, men det tycks alla medier ha missat. Att polisanmäla någon kan vem som helst göra, men att en åklagare går vidare med fallet är långt ifrån självklart.

Grovt förtal ska straffas med böter eller fängelse upp till två år. I brottsbalken framgår att brottet ska betraktas som grovt om uppgiften ”genom sitt innehåll eller den spridning den fått eller på annat sätt var ägnad att medföra allvarlig skada”.

Frågan om spridning lär inte vara svårbedömd. Genom löpsedlar, förstasidor, flashar och extrainsatta tv-sändningar som inte gick att dölja för någon och allra minst Virtanens barn, har Fredrik Virtanen utpekats som våldtäktsman med namn och bild. Trots att polisundersökningen för det påstådda sexualbrottet är nedlagd för åratal sedan, har han skandaliserats bort från arbete och anseende. Man måste vara gjord av sten om man känslolös betraktar detta nådelösa sociala fall rakt genom rättsstatens hela konstruktion.


Om Cissi Wallin fälls torde fältet ligga öppet för Fredrik Virtanen att kräva åtminstone en handfull tidningar på feta skadestånd. Kanske är det därför rapporteringen om polisanmälan ”missade” själva dynamiten. En revolution har alltid sina offer. Det är mycket som talar för att medierna den här gången råkade gillra sin egen giljotin.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.