ÅSIKT

Ett riktigt rån

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Hundra koreograferade statister krävdes för att visa hur ett rån inte brukar se ut på film

Foto: Pulp Fiction (1994) med John Travolta och Samuel L Jackson.

en utländsk sajt genrebestäms Ruben Östlunds kortfilm Händelser vid bank som en komedi. Det är en sanning med modifikation: den 12 minuter långa filmen är sanslöst dråplig, men den får marken att gunga under fötterna.

Man kan säga att den handlar om hur ett rån inte ser ut som filmens värld har lärt oss att ett rån ser ut. Uppemot hundra statister i en exakt koreografi krävdes för att rekonstruera i detalj vad Östlund och hans producent Erik Hemmendorff såg en sommardag i centrala Stockholm 2006: ett alldeles verkligt rån.

Filmen är gjord vid en bank i Göteborg. Östlund och Hemmendorff, spelade av Henrik Vikman och Lars Melin, är på väg till ett möte när två killar på EU-moppe plötsligt drar ner masker för ansiktet och slirar in framför banken.

Alltihop är så taffligt och vardagligt att ingen fattar riktigt vad som pågår. De unga rånarna går först fel, rusar ut igen och in i en annan port. De slåss med en plastpåse som fastnat i hjulet på moppen.

Plötsligt kör en lastbil med skrålande studenter förbi. Verkligheten är kort sagt som den alltid är: full av ovidkommande och påträngande detaljer. Varför har den ene rånaren något som liknar en reva hushållspapper i handen – eller är det en bit av plastpåsen?

Så hörs plötsligt skott. Våra huvudpersoner tvekar om de ska stå kvar men den ene tar – naturligtvis – fram sin mobil och börjar filma. En äldre man gömmer sig klumpigt bakom en pelare. När han kikar fram skjuter den ene rånaren åt hans håll. Det ser komiskt ut.

I en värld där starka bilder (och starka intressen) krigar om att berätta för oss ”hur det är”, visar Ruben Östlund oss hur oförutsägbar verkligheten är.

Vad som helst händer faktiskt i det sociala livet, vi lägger bara inte märke till det eftersom vi väljer att se det som hänger ihop. Det ska inte mycket till för att en spricka ska slå upp.

Få filmer har de senaste åren gjort mig så upprymd som Ruben Östlunds. Just så har jag inte sett världen skildrad förut: så välbekant och ändå helt ny och osäkrad.

I Händelse vid en bank vågar han också diskutera filmens samhällsansvar.

Tänk om rånarna hade agerat som på film? I samband med att filmen visades i Berlin berättade han om en iakttagelse som Roberto Saviano gjort. I efterdyningarna av Tarantinos Pulp fiction började maffiakillarna i Neapel skjuta som John Travolta och Samuel Jackson. De höll pistolerna snett. Resultatet i verkligheten var förödande. Det är svårt att träffa ur den vinkeln, så de skadesköt folk och träffade förbipasserande. Att verklighet och fiktion är två skilda saker är ingenting vi kan ta för givet.

Malin Krutmeijer