Nej Silvia, din far var faktiskt värre än andra

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

"När de allierades bombflyg befriar Europa, prickas de kanske med Walther Sommerlaths kikarsikten"

Drottningen.
Drottningen.

Han var inte politiskt aktiv. Och gick man emot, så var man emot hela maskineriet. Dessutom visste jag ingenting. Så försvarar drottning Silvia sin fars nazism. En tyst tysk bland miljoner, men inte värre än så.

Men Walther Sommerlath gick redan 1934 in i tyska nazistpartiets brasilianska avdelning. Och i söndagens Kalla Fakta avslöjades hur han 1938 – när judehets och erövringspolitik redan pågår – återvänder till Tyskland. Snabbt tar han över en judisk fabrik, som en del i ariseringskampanjen där judar tvingas sälja till underpris. Där tillverkar han krigsmateriel för luftvapnet. När de allierades bombflyg befriar Europa, prickas de kanske med Walther Sommerlaths kikarsikten.

På alla dessa punkter kunde han ha valt en annan väg. Han kunde, som majoriteten brasilientyskar, ha stått utanföra nazistpartiet, stannat i Brasilien, avstått fabriken. Ja, han kunde, som hundratusentals socialdemokrater, kommunister och andra humanister, faktiskt ha bekämpat nazisterna. I stället anslöt han sig.

Silva är inte sin far. Men att hon när livslögnen nu kommer i dagen inte tar avstånd från hans avskyvärda handlingar är beklämmande. Det är tyvärr inget privat trauma.

Inte för att kungahusets handel och vandel är avgörande – också änglalika monarker måste bort i ett folkstyre – men det gör ju inte direkt saken bättre att de drar mer nesa över sig ju mer vi får veta om dem.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN