Mejla

Kristofer Andersson

Var så god – här är ett smalare, reformerat SVT

I framtiden blir ”Tunna blå linjen” ännu tunnare

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Public service ska banne mig reformeras i grunden!” skrev den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Björn Söder nyligen på Twitter. Samtidigt vill även kristdemokrater och moderater se ett ”smalare public service”. Jag håller med. Det finns goda argument för att anlägga ett mindre brett tilltal i programverksamheten. Tillåt mig alltså att ge några exempel på hur ett vässat och mer avsmalnat public service skulle kunna se ut i praktiken.

Serien Den tunna blå linjen – ett uppbyggligt program om hur snälla poliser är – blir i framtiden ännu tunnare. Redan 2023 sänds den därför i form av en normkritisk kasperteater regisserad av den visuella konstnären Arvida Byström.


Samtidigt blir de så populära samtidsdokumentärerna i både tv och radio mer socialt medvetna. Varje fredag med start nästa höst får vi följa ännu en SVT-medarbetare som återvänder till hembygden. Först ut är programledaren Karin Magnusson som möter den tidigare asbestsaneraren Lennart från Västervik. När Lennart blev långtidssjukskriven för sin asbestos satt han till en början mest hemma och runkade. Men efter att Lennarts armar trillat av sitter han bara hemma.

Långköraren Så ska det låta ersätter Sarah Dawn Finer med den ukrainsk-ättade kompositören och pianisten Andrew Wasylyk. Deltagarna får visa sina framfötter när de framför moderna hits som What's Your Business Here Elijah av den japanske krukmakaren Maher Shalal Hash Baz.

Även om TV4 har friare tyglar än konkurrenterna på Gärdet sänder de trots allt fortfarande i marknätet. Det finns alltså legitima skäl till att se över även deras verksamhet. Således byter Så mycket bättre namn till Så mycket smalare. Ingen av deltagarna har någonsin spelat in någon musik. De har blott en vag bild av att de en dag kanske kommer att göra det. Alla samlas under en vecka i ett skyddsrum i Norberg och tolkar varandras låtar som ingen inblandad tidigare har hört.

I Idol framför 16-åriga Matilda från Hjo – inspirerad av den tecknade serien Stockholmsnatt – en förlängd version av krautbandet Neu!:s klassiker Hero från 1975. Juryn nickar gillande men är kritiska till att Matilda gormade ”fuck the bourgeoisie” efter 17 minuter eftersom hon sabbade det kosmiska flytet.


Men för att inte förlora samtliga tittare lyckas dock SVT till sist övertala regeringen om att få behålla lägerelden På spåret även nästa sändningsperiod. I säsongspremiären 2026 sitter den älskade store ledaren SD-Tobbe i första klass. När Kristian Luuk frågar deltagarna om vart vi är på väg darrar Tobbe inte på handen. Redan på 10 poäng drar han i bromsen och vrålar: ”AUSCHWITZ!”

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.