Mejla

Kristofer Andersson

Mamma mia, strutsar börjar tala politik

Sveriges narkotikapolitik tar livet av folk och de ansvariga låtsas som det regnar

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Socialminister Lena Hallengren (S) kör på med Hem & skola-retoriken medan människor dör, skriver Kristofer Andersson.

KULTUR

Skarpladdat drogbruk präglar tiden. Enligt politiska krafter stavas lösningen fortsatt dummoralism. Förra veckan röstade riksdagens socialutskott för en utvärdering av den narkotikapolitik som legat fast i 30 år. Bums plockar socialminister Lena Hallengren fram nittiotalets mest näsvisa Hem & Skola-retorik, samtidigt som landets drogdödlighet närmast är oöverträffad i Europa. I Göteborg dör 69 personer per år i överdos.

I boken Something for the weekend: Life in chemsex underworld berättar författaren James Wharton om kåtpundiga dagar och nätter i Londons kemsexvärld, där ligga och tunga droger förenas. Hans text bär på insikten om att majoritetssamhället kommer att göra lite för att hjälpa till, förutom att skicka styrkekramar.

I Stockholm tvingas RFSL istället bedriva gerillarörelse för att utbilda och stödja dem som osäkrat kombinerar främst metamfetamin och sex. För en minoritet kommer denna gränslösa karneval av teknik, knark och knullkontakter bli själva livet. Ett etablerat bruk av crystal meth riskerar att erodera de stora samhällsgrupper som redan pudrar näsan. Detta trots att förre hälsoministern Morgan Johansson faktiskt lovade att landet skulle vara drogfritt redan år 2012, ity knark är jättebajs och Morgan en bäbis.

Till Svenska Dagbladet säger Lena Hallengren att frågan om avkriminalisering inte ska utredas: ”För att man ska utreda något måste det man kan komma fram till vara intressant, och det finns inget intressant med att utreda avkriminalisering.”

Mamma Mia – strutsar börjar tala politik.

Avkriminalisering kan till exempel betyda att försäljning förblir olagligt men att det inte är förbjudet att vara påtänd, eftersom det är ett sjukdomssymptom som varken botas med böter eller bön. Fjolårets siffror behöver visst upprepas för strutsministern: En av fem unga är inte villiga att ringa 112 om de tagit fel, av rädsla för repressalier.

I Malmö prövar tre unga vuxna vad de tror är ecstasy. En av dem börjar må dåligt. Ambulans tillkallas, varpå samtliga lagförs. Kommer de personerna att ringa efter hjälp nästa gång? Medan vi grunnar på den saken raderas liv. De statsbärande partiernas förnekande förblir. Karriärplanerare som investerar politiskt kapital i uråldrig drogpolitik minner om raderna från Job 13:15:

”Även om han tar mitt liv kommer jag att lita på honom.”

De ansvariga som idag söker bevara denna olycka bör i morgon be landets anhöriga om ursäkt för samtliga som försvann. Av dem återstår tyvärr bara deras namn.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i vår – Prova BookBeat gratis i 2 veckor!

BookBeat.se

Av: 

Kristofer Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Kristofer Andersson: Aldrig har jag sett så många ta så mycket droger

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotikapolitik

Lena Hallengren