Mest säkra kort nominerade till Nordiska rådets pris

Enda riktiga överraskningen är Yahya Hassans ”2”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Steve Sem-Sandberg och Johan Jönsson är nominerade från Sverige till Nordiska rådets litteraturpris.
Steve Sem-Sandberg och Johan Jönsson är nominerade från Sverige till Nordiska rådets litteraturpris.

Nomineringarna till Nordiska rådets litteraturpris 2020 är en smula överraskande. Från Sverige har man nominerat en diktsamling och en roman, båda omskrivna och hyllade. Johan Jönsons diktsamling Marginalia/Exterminalia och Steve Sem-Sandbergs roman W.

Om Jönsons omfattande Marginalia, som är en, enda långdikt, heter det i motiveringen att han ”får sorgen att sjunga” och teman som glömska, utandning och ett fallande mot döden nämns. Om Xterminalia, bokens andra dikt, påtalas hur Jönsson kopplar allmänmänskliga känslor som kärlek, hat och begär till samhälleliga konstanter som sex, klass och våld.

Steve Sem-Sandbergs omskrivna dokumentärroman W handlar om ett autentiskt öde, den Johann Christian Woyzeck som i början av 1800-talet mördade sin fru och därefter utsattes för en omfattande sinnesundersökning. Fallet har tidigare blivit pjäs av Georg Büchner och opera av Alban Berg. I motiveringen uppmärksammar juryn hur Sem-Sandbergs Woyzeck ”strävar efter värdighet, i en verklighet som saknar all rim och reson”.


Förvånande är åtminstone en av de övriga nomineringarna, den danske, provokative poeten Yahya Hassans diktsamling 2. Han är nominerad för sin ”enastående starka röst” och för sina självbiografiska dikters ”skoningslöshet”, som dessutom helst bör läsas högt.

Monika Fagerholms roman Vem dödade Bambi? är möjligen en publikfavorit i sammanhanget, en elegant historia skriven med Fagerholms särpräglade, rytmiska och effektiva prosa.

Först i oktober tillkännages pristagaren, som mottar 350 000 danska, starka kronor.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.