Vad tycker Pewdiepie egentligen om Platon?

3x3 kulturtips: Jack Hildén, Cecilia Djurberg och Martin Aagård om vad du ska läsa, se och lyssna på just nu

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Oklart, just därför bra

TV Ibland är det svårt att förklara vad det är man ser. Komedi, drama? Det brukar vara en kvalité. Pamela Adlons självbiografiska Better things har en tredje säsong på HBO. Den äldsta dottern börjar collage och huvudpersonen Sam åldras allt mer märkbart, annars händer inte mycket. Tack och lov. (Jack Hildén)

Sitt livs roll

TEATER Efter att ha sett Hamlet på Dramaten googlade jag recensionerna. De var genomgående rätt negativa – reducerad och förenklad, sades det. Mest känns det som bevis för en elitistisk teaterkritik av en pjäs som de har sett hundra gånger. Själv såg jag bländande underhållning, och en otrolig Adam Lundgren. (Jack Hildén)

Blues från Sahara

MUSIK Mdou Moctar från Niger är en spretig artist, men senaste skivan Ilana (The creator) är ovanligt sammanhållen och tillgänglig. Visst finns likheter med annan ”ökenrock”, som bluesrocken från Sahara brukar kallas. Men bandet har spelat in skivan i Detroit, och skapat ett bullrigt, meditativt sound. (Jack Hildén)

Fnissa tills solen går ner

UTSTÄLLNING Om solen känns för stark erbjuder ”skuggubben” Jesper Waldersten flera nyanser av svärta på Fotografiska. Utställningen All Over (till 6 sep) rymmer så många kluriga, existentiella eftertänksamheter, foton, teckningar och oneliners att man kan fnissa, fundera och fantisera i den tills solen går ner. (Cecilia Djurberg)

Fly verkligheten

DANS Ett annat sätt att fly verkligheten erbjuder koreografen Alexander Ekman och Kungliga Baletten. I det tekniskt magnifika spektaklet Eskapist (Kungliga Operan till 27 april) upphöjs dagdrömmeriet till konst allt medan scenrummet förvandlas och den stora, tajta ensemblen i Henrik Viskobs gränslösa kostymer får fantasierna att svänga. (Cecilia Djurberg)

Ifrågasätt inte kulturmännen

KORTFILM Problemet med kulturvärldens gamla maktstrukturer är ju på tapeten. I Ernst De Geers träffsäkra kortfilm Kulturen (SVT Play) spelar härskarteknikerna i takt med orkestern på ett konserthus, där en publikvärd begår det dråpliga misstaget att sätta sig upp mot en kulturman. (Cecilia Djurberg)

Platonpie

LITTERATURKRITIK Trodde ni att att kritiken var död? Nä. Världens största youtuber Pewdiepie satsar på ”book reviews” och betar igenom alla döda vita, konservativa män som någonsin levat. Senaste avsnittet (22 april) handlar om Platon. 3 miljoner tittare! Nykonservatismen har hittat sin digitala riddare. (Martin Aagård)

Poetisk renässans

POESIBOOM Något har hänt med den engelskspråkiga poesin. På fem år har försäljningen ökat med 48% och för första gången minskar försäljningen av döda, vita män. Kvinnor mellan 13-24 är de största poesiläsarna. 26-åriga kanadensisk-indiska Rupi Kaur har blivit en av de största stjärnorna tack vare sitt instagramkonto där hon varvar dikter med selfies. (Martin Aagård)

Ho-ho-hockeyfrilla

POPARKEOLOGI Vet du vad ”sharpies” är? Inte jag heller innan jag hörde det poparkeologiska bandet Amyl and the Sniffers från Australien som grävt fram en underbart arbetarklassig, 70-talssubkultur från historiens glömska. Rakad skalle, långt i nacken och irriterande punkrock. (Martin Aagård)

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.