Kultur

En bok som gör dig klok (och en om mat om du är lat)

Julserie - boktips till en blivande president

Av: 

Raoul Grünthal

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Eftersom du nu är en av världens mäktigaste män kan jag inte annat än önska dig all välgång. Ju klokare du blir, desto bättre blir världen.

Därför får du Liten avhandling om stora dygder av den franske filosofen André Comte-Sponville. Det är en underbar liten bok som garanterat gör läsaren klokare, kanske rentav mer dygdig.

Comte-Sponville analyserar inte mindre än 18 dygder. Den första är artigheten som egentligen inte är en dygd, men dock en god utgångspunkt. Den sista är kärleken som ju egentligen inte heller är en dygd utan syntesen av alla andra dygder. Däremellan analyseras tolerans, medkänsla, generositet, ärlighet och behärskning …

När du sitter på Air Force One mellan dina uppdrag kommer sannolikt allt inläsningsmaterial vara för tråkigt för att fånga din uppmärksamhet. Plocka då fram Comte-Sponville och låt dig inspireras.

Kapitel 11 handlar om ödmjukhet: ”Utan ödmjukheten intar jaget allt tillgängligt utrymme och ser inte den andre annat än som objekt eller som fiende.” ”Ödmjukheten kan hjälpa den som odlar den att förmås att till sist leva under förnuftets ledning.” och ”Motsatsen till ödmjukhet är högmod, och allt högmod är okunnighet.”

Låter detta för tungt och trist? Då kan du sälja Liten avhandling … på Blocket och istället köpa David Batras kokbok Inte så tråkig indisk mat för pengarna. Faktum är ju att mycket talar för att ni så småningom kommer att träffas vid något framtida statsbesök och då kan det bli en lämplig ice-breaker att berömma något av Davids favoritrecept, till exempel ”Bombay stir fry prawns” eller ”snäll chicken tikka masala”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

Kulturens julkalender

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Kulturens julkalender

André Comte-Sponville

Donald Trump