ÅSIKT

Det du inte vet - om en förföljd minoritet

Julserie - boktips till en blivande president

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Effektivt har han skapat rädsla bland hbtq-personer, i en värld där ickeheterosexuella ungdomar är överrepresenterade vad gäller psykisk ohälsa och självmord. Homosexualitet är fortfarande olagligt i 78 länder och endast 36 länder erkänner samkönade äktenskap.

För att ge blivande Mr President en större inblick i hur det är att vara jagad minoritet får han Sympatiens hemlighetsfulla makt (Silverstolpe m fl, Stockholmia förlag, 1999 – sorgligt nog slutsåld överallt). Den handlar om tiden då en anklagelse om homosexualitet kunde avsätta högt uppsatta män i svenska statsapparaten, då RFSL grundades med lika delar rädsla och ilska på en ändhållplats i skuggorna utanför Stockholms city, och då bögar hänvisades till parker och gränder för att få bekanta sig med sex. Den är något av en thriller och blandvändare om ett Sverige för bara några årtionden sedan; bara lite skiljer nu från då när någon kan skriva så att tidens tjocka dammlager blåser bort. Den borde kunna skapa insikt även på andra sidan Atlanten.

Mr Trump ska även få förståelse för fler grupper han jagat (hbtq-personer, kvinnor och muslimer) och ordineras, som alla andra, den norska tv-serien Skam. Svårt att sätta religion framför mänskliga rättigheter efter att ha sett den.

ARTIKELN HANDLAR OM