ÅSIKT

Byt sätt och gör rätt - på internet

Julserie - boktips till en blivande president

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Har internet blivit en kollapsad stat?

Det var The Guardian som ställde frågan för några veckor sedan. Sida efter sida med exempel på hur något som en gång verkade så bra i stället har blivit ett digitalt helvete. Bedrägerier, spioneri, dataintrång, identitetskapning. Och hat. Så mycket hat.

Det var nedslående läsning. Och jag tänkte på dig, mr Trump. Du är ju något av en fena på det sistnämnda. Exemplen på hur du betett dig som en digital gris är många. Därför vill jag ge dig ett exemplar av Jarrett Kobeks utmärkta I hate the internet. I korta småbitar visar Kobek med satirisk skärpa hur sjuka våra digitala liv blivit. Statushetsen, hjärtlösheten, självförhärligandet, rasismen och det anonyma hatandet. Som att doppa huvudet i pissrännan och ta en rejäl klunk.

Det låter ju inte så kul, tänker du nu. Nej, det är det förstås inte. Men det är en perfekt sammanfattning av hur internet blivit. Roligt skriven är den också. Du måste faktiskt läsa den.

I hate the internet är inte så tjock heller. Och språket är enkelt. Som ett pärlband av korta statusuppdateringar ungefär. Fast på flera sidor, förstås. Du kommer att klara det och förhoppningsvis lära dig något. Främst hoppas jag du får upp ögonen för hur sådana som du gör hat, hot, kvinnofientlighet och hån rumsrent. Och får fler att ta efter. Dåliga förebilder är ju tyvärr också förebilder. Och det är farligt som fan. Läs och lär. Gör sedan om – och gör rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Internet