Kultur

Ett otroligt bibliotek av historier att dyka ner i

”Radiolab” sätter standarden för hur ljudberättande ska göras

Av: 

Patrik Syk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Loop” – ett av Radiolabs bästa avsnitt, skriver Patrik Syk.
”Loop” – ett av Radiolabs bästa avsnitt, skriver Patrik Syk.

KULTUR

Radiolab har funnits som radioprogram sedan 2002 och sedan 2017 publiceras det som en podcast. Jag återkommer med jämna mellanrum till programmet i denna spalt, helt enkelt för att det är så bra. Gång efter gång sätter de guldstandarden för hur bra ljudberättande ska utföras, varje vecka (nåja) kommer Jad Abumrad och de andra på WNYC med ett nytt litet mästerverk.

Med tiden har de byggt ett helt otroligt bibliotek av historier att dyka ner i. För dig som vill ha en snabbintroduktion till detta otroliga universum kommer här en genväg: fem avsnitt du helt enkelt inte får missa.

1. ”Oliver Sipple”, publicerad den 22 september 2017. Den starkaste inledningen på någon podcast någonsin. Därefter en historia om gayrörelsen i San Fransisco och om en oväntad amerikansk hjälte.

2. ”Loops”, publicerad 22 februari 2019. På typiskt Radiolab-manér ställer sig producenterna en rad filosofiska frågor runt ett specifikt fenomen. I det här fallet loopar. Fysiska loopar. Mentala loopar. Loopar som försvinner. Det är sagolikt.

3. ”The punchline”, publicerad 16 januari 2019. En rörande historia om hockeyproffset och slagskämpen John Scott som efter en plojkampanj av en populär bloggare valdes till ligans mest värdefulle spelare, mot sin egen vilja.

4. ”60 words”, producerad 2014 men återpublicerad som podcast 7 januari 2020. Skrivelsen som skickade USA in i sitt hittills längsta och blodigaste krig, det i Afghanistan, är en 60 ord lång mening. Radiolab bryter ner den meningen och funderar på hur gränsen mellan krig och fred suddas ut med ord.

5. ”The ceremony”, publicerad 26 februari 2021. Kryptovalutor som bitcoin är bland det hetaste att spekulera i för stunden. Men alla överföringar av digitala valutor sparas och är enkla att spåra. Så hur gör man för att skapa en helt anonym valuta utan digitala spår? Jo, genom en hemlig ceremoni, på en hemlig ort med en hemlig dator.

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Fint och fnissigt inifrån Dramatens loger

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podcast

Radiolab