ÅSIKT

Utse Sveriges nästa succéförfattare

KULTUR

Rösta på en av de elva finalisterna i Bok-SM

Röstningen pågår för fullt och du har fortfarande chansen att vara med och bestämma vem som ska vinna ett förlagskontrakt med Piratförlaget.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Fram till den 6:e maj pågår semifinalen i Bok-SM då de elva finalisterna ska bli fem som sedan går vidare till slutfinal. Vinnaren som utses den 1 juni får, förutom ett förlagskontrakt med Piratförlaget, dessutom lansera sin bok i samband med bokmässan i september.

Bredden på finalbidragen är stor med allt ifrån deckare och ungdomsböcker till en historia i zombiegenren. Här är det elva bidragen:

Vibeke Billing

Tävlar i Bok-SM med: Grönaste grönska, rödaste mord

– Min bok är en svensk berättelse som med fötterna fast förankrade i den norvästskånska myllan är en blandning mellan psykologisk kriminalroman och klassisk pusseldeckare.

Nina Blad

Tävlar i Bok-SM med: Mamager

– Jag vill ta vara på den enorma skaparkraft som finns hos varje människa. Mamager handlar om hur man planterar en livskraft i sina barn, som får dem att tro på sina drömmar och möjligheter att använda den motor som finns i var och en av oss.

Mari Åberg

Tävlar i Bok-SM med: Och kvar stod en röd resväska

– Boken handlar om ett livsöde i Sverige under förkrigs- och krigstid. Hanna lever ett skyddat liv, som radikalt förändras då hennes mor dör.

Kjell Åke Hansson

Tävlar i Bok-SM med: Gift

– Gift är en halsbrytande rolig och tragikomisk historia om två moderna människor som inte kan leva ihop. När Steve försöker ta livet av sin fru Madeleine kastas de båda in i en rad hisnande händelser, där ingenting är vad det synes vara.

Joakim Rönning

Tävlar i Bok-SM med: Cred

– Det finns så mycket idag som gör mig less, utfreakade beteenden och en allt mer skev verklighetsuppfattning hos folk. Jag blev så trött på det, visste inte vad jag skulle säga längre. Så jag skrev en bok.

Ricardo Canto Leyton

Tävlar i Bok-SM med: O.P. Condor

– Boken ger en bild av vad den chilenska diktaturen innebar och de öppna sår den lämnat efter sig. Läsaren får följa ett antal karaktärer under och efter diktaturen och uppleva när deras öden möts.

Elisabeth Östnäs

Tävlar i Bok-SM med: Given åt Oden

– Given åt Oden är en polisroman med de klassiska parhästarna, lite flum och en smula blod och så en massa tro hit och dit.

Ingegärd Bylund

Tävlar i Bok-SM med: Det som inte dödar

– "Det som inte dödar" handlar om Danne som utåt sett lever ett behagligt liv i det fina området. Men allt står inte rätt till. Danne bär på en hemlighet som äter upp honom levande.

Christoffer Carlsson

Tävlar i Bok-SM med: Vincent Franke

– Min bok handlar om Vincent Franke,som jagas av en mörk verklighet och när han tvingas ta hand om en utländsk kvinna som kallar sig Maria, är det inledningen till ett vansinne olikt alla andra. Ett vansinne som kulminerar inför hela Sveriges ögon.

Sara Lövestam

Tävlar i Bok-SM med: Udda

– Udda är en pusselroman om en helylle amputationsfetischist, en tvär språkforskare och en lesbisk player, vars vägar korsas och leder till en utveckling som är … kanske lite udda.

Felix Åberg

Tävlar i Bok-SM med: På andra sidan sundet

– Boken handlar om en liten grupp människors kamp för överlevnad i en värld där alla de känner förvandlats till monster. Till en början har de fullt upp med att ta sig levande genom ännu en dag men vid horisonten hägrar något annat, chansen att börja om på nytt, bygga ett nytt samhälle, få en ny chans.

Här röstar du i Bok-SM