Kultur

Extima är det nya intima

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Förra söndagen diskuterade tv-programmet Agenda den ökade acceptansen för skönhetsoperationer. En kvinna behandlades med botox inför några hundratusen tv-tittare – samtidigt som hon i bild förklarade att hon aldrig skulle berätta för sina arbetskamrater om ingreppet. Ingen höll en pistol mot hennes tinning, så varför medverkade hon? Av beräkning? (”Det var det värt för att bli känd!”)

Nej, Agenda fyller nog inte riktigt den funktionen. För att tv-mediet gör publiken abstrakt, medan kollegerna på jobbet är verkliga? Förmodligen, men är fenomenet verkligen mediespecifikt? Är inte poängen snarare att en bekännelse upphör att vara intim och genant om publiken bara är tillräckligt stor? Och är det inte något liknande som hänt i litteraturen?

Jag misstänker att både Lars Norén och Maja Lundgren är mindre öppenhjärtiga mot sina vänner än de var i sina senaste böcker. Och var det inte just däri böckernas funktion låg: att de var ett slags bekännelsemaskiner som vände ut och in på det intima? Gjorde det publikt. Kanske behöver vi, som bland andra litteraturvetaren Carin Franzén visat, ett nytt ord för att beteckna denna offentliga förtrolighet: extimitet.

Vad det indikerar är intimitetens försvinnande: bekännelserna blir alltmer intima och alltmer allmänna. Eller är det bara ett sken av intimitet vi får? En närhet som i offentlighetens ljus förvandlas till något annat? Privat, men ändå allmänt. Hudlöst, men ändå sterilt. Om det en gång var politiskt att lyfta fram det intima, misstänker jag att det extima är attraktivt för att det innebär en avpolitisering av samma intimitet.

Kanske började det med Lars Leijonborgs eventuella könshårsbehandling. ”Bra fråga! Lite sexigt och lite politiskt på samma gång sådär”, föreställer jag mig att någon tänkte. I själva verket berövades vi båda delarna. Så här sitter vi, och frågar oss om det finns något där att hitta tillbaka till. Något orört och eget. Något som kan göra skillnad? Något i tarmarna kanske…?

Anders Johansson

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!