Rösta bort SD i dag

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Inför dagens kyrkoval har Sverigedemokraterna satsat på att flytta fram sina positioner ytterligare. För SD är Svenska kyrkan en symbol för ett gammalt Sverige som egentligen aldrig funnits. Kyrkan mitt i byn ingår i myten om ett förflutet samhälle där barnen var blonda och mor stod vid spisen.

SD menar att Svenska kyrkan i dag är en tummelplats för allehanda elände. Det var bra på de myndiga svartrockarnas tid, när prästerna bara var män och ofta jävlades med folkliga rörelser ute i landet. Men från 1950-talet har kyrkan sjunkit allt djupare ner i vänsterträsket, det vill säga ömmat mer för utsatta människor. SD-Kurirens redaktör Tommy Hansson förargar sig över att prästen Ingemar Simonsson stod i bräschen för protesterna mot tennismatchen med rasistiska Rhodesia i Båstad 1968. Svenska kyrkan sägs också vara för kritisk mot USA och Israel. Den anammar den homosexvänliga lobbyrörelsen och predikar det politiskt korrekta klimatevangeliet enligt Gore.

Framför allt riktas förstås ilskan mot den hatade mångkulturen. Att flyktingar göms i kyrkolokaler vill SD förbjuda. Islam utmålas som en totalitär troslära enligt partiets valmanifest. Genom sådan demonisering ställs alla muslimer utanför samhället som fredlösa.

Partiet försöker tvätta bort sitt nazianknutna förflutna. I praktiken är dock öppen rasism okej, till skillnad från religionsfrihet när den gäller muslimer. En av SD:s förmågor på Lidingö sa

i våras att de flesta flyktingar bara duger till att skrapa tuggummi från gatan. Hon fick stå kvar som kandidat till Europaparlamentet. Däremot hotas nu en Landskronamedlem med uteslutning för att han vill sälja mark till ett moskébygge.

Dragningskraften för SD bottnar ytterst inte i partiets idéer. De frodas

i ett politiskt läge där få talar om verkliga alternativ till ett samhälle där klyftorna ökar och tryggheten minskar. Då finns en lockelse i att någon skyller de riktiga svenskarnas problem på utlänningar, bögar och feminister. Om jag vore medlem i Svenska kyrkan hade jag i dag röstat mot denna brygd av pastischartad konservatism och ren omänsklighet.

Samuel Edquist

Publicerad: