ÅSIKT

Händer lever sitt eget liv

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Brasiliansk diplomat i chock när Sverige tog ledningen.
KULTUR

■ ■Det är med händerna som med avlägsna släktingar. Man ägnar dem kanske en tanke då och då men man ses inte särskilt ofta. Ta till exempel fotografen Jan Deldens fantastiska bild av den panikslagne brasilianske diplomaten. Sverige har just gjort 1-0 på Brasilien i VM-finalen på Råsunda 1958. Inte tänkte väl den här mannen på att labbarna var uppe i ansiktet just då. Inte senare heller, får man förmoda. Händerna lever sitt eget liv.

■ ■Eller ta Olof Palmes händer, fångade under valturnén 1976, stödjande mot ryggen och nästan helt dolda under kavajen. Kända händer, politikerhänder.

■ ■I Jan Deldens bok Händer med pressbilder från 50-talet och framåt, överväger ändå de anonyma händerna. Vinkande, knäppta i bön, pillande med hårslingor, hela tiden sysslande med något. Deras ägare är förstås också med, men bokens titel gör att bilderna (av vilka många är mycket kända) får ett helt nytt fokus. De blir liksom omöjliga att tänka bort. Händerna. Bildernas såväl som de egna. Plötsligt är de där, plötsligt står släkten på trappan. Man vet inte riktigt var man ska göra av dem.

Foto

Petter Lindgren