Mejla

Åsa Linderborg

Nej, Fredrik Reinfeldt är inte någon rasist

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Rasismen är strukturell, precis som klassamhället

Husby trasar sönder min politiska själ. Revolutions-jaget tänker, att äntligen händer det som förr eller senare måste ske! Arbetarklass-jaget tänker, att det är ett jävla sätt att bränna ner skolor och bilar.

Det är en sak att kasta sten på repressiv polis, det är nåt annat att kasta sten på reproduktiv räddningspersonal.

För att en revolt ska ha ideologisk riktning krävs det mer än en social erfarenhet. Man måste veta var den verkliga makten finns och våga ge sig på just den. Det är det som skiljer uppror från upplopp. Allt hade varit lättare om det var finåken i societetskvarteren som brann i natten. 

Fredrik Reinfeldt har kallats rasist för att han säger att svensk lag ska gälla i Sverige. Karl-Petter Thorwaldsson likaså, för att LO menar att svenskt kollektivavtal ska gälla alla som arbetar i Sverige.

I ett uppskruvat tonläge får man lätt känsliga öron.

Hur man än vrider och vänder på den här regeringen, är det dags att vi som är antirasister erkänner att asylreglerna har lättats upp sen borgarna kom till makten. I Sverige får papperslösa flyktingar vård och utbildning. Det är en stor sak.

Rasismen är strukturell, precis som klassamhället – systemen hänger intimt ihop. Men den är inte ett alliansproblem som går att rösta bort med sossarna.

I Norge går Arbeiderpartiet till val på förslaget att invandrarbarn som skolkar ska förlora barnbidraget.

Politiken är komplex och motsägelsefull. Asylreglerna har lättats upp på flera sätt, samtidigt som man jagar mörkhåriga i tunnelbanan. Men ändå: Reva upphörde efter massiva protester. Under sju år med Reinfeldt har praktiken blivit mildare, men retoriken hårdare. Tobias Billström har sagt saker som inte borde vara möjliga att säga. Uttalanden som hade fällt honom om han varit socialdemokratisk statsråd.

Även Reinfeldt har spelat invandrarkortet vid flera tillfällen, men trots det verkar hans avsky för Sverigedemokraterna äkta. Han läxar upp Jimmie Åkesson med en hetta man inte är van vid. Jag väljer att tro att han faktiskt är ärlig när han slår mot SD:s främlingsfientlighet.

Det finns liberala opinionsbildare som skrämmer mig mer än statsministern i de här frågorna.

Reinfeldts sätt att ”ta debatten” med SD har varit att inte ge dem lillfingret. Inte en enda förhandling, inte en enda kompromiss. SD röstar visserligen i nio av tio fall med regeringen, men det gör de på egen kaluv. Det är ju ett borgerligt parti.

Svensk höger är inte som den i Danmark eller Holland, kanske för att man har sett facit med sån politik. Reinfeldt skulle kunna vara, men är inte, som David Cameron. I ett internationellt perspektiv är den svenska högern en anomali. Det är, trots allt, en höger som vänstern måste vara rädd om. 

avÅsa Linderborg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM