Intressanta felköp i fokus på Dramaten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Mätbar konsumtion tema för samproducerad debattkväll

Gudrun Schyman och Bert Karlsson bland debattörerna.
Gudrun Schyman och Bert Karlsson bland debattörerna.

”Du måste välja vad du ska konsumera…” Så lyder uppmaningen i programbladet till De misslyckade konsumenternas afton. Vad ska jag då ta? Skrovmålet ”Dramaten och spelet om världens framtid”? En debatt i tre akter om vad som bör göras, sprängfull av pratkunniga, från Gudrun Schyman till Dominika Peczynski till Helle Klein, samt mängder av musiker och en hel kör. Eller lyssna på radioinspelningen av det pålitliga <?

Frågan där lyder: Är ständigt ökad konsumtion ett drivmedel som verkligen håller i längden? Det låter inte så troligt, men jag är inte säker på att jag instämmer i beskrivningen att värden som inte kan uttryckas i pengar inte längre går att tala om. Och så kan man ju lyssna på poden.

Så i det stora samarrangemanget mellan Sveriges Radio och Dramaten vars syfte är att undersöka en tid och en individ där kravet på mätbarhet är absolut, helst i kronor och ören, väljer jag att konsumera Rekviem för en demonstrant av Jacob Hirdwall. Omgivna av den stabila radiokören som framför Luca Francesconis verk Let me bleed, ett sprött och intensivt röst­bygge, utspelas en liten scen runt en sjuksäng. Om grundläggande tröst, minnen och medvetande när Lo Kauppis kravalldemonstrant vaknar efter lång koma och försöker förnimma sitt jag.

Inledningens rätt subtilt ställda fråga om att sova eller delta urartar på blott en dryg timme till en pretentiös fantasi om kvantfysik. Ty ingen kan likt elektronen befinna sig på två platser samtidigt, till och med havets molekyler går att definiera solitärt eller i gemenskap och valet är absolut.

Men det fanns så mycket mer att handla på Dramaten i går, så därmed inte sagt att de andra produkterna led av konstruktionsfelet högtidlighet och vaghet. Idén var kul. Och man kan göra ett felköp även i ett prövande ambitiöst kulturvaruhus.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.