Kultur

Förlagsmonstret som drabbar USA 2013

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Random House och Penguin slås ihop

Samtidigt som stormen Sandy, eller ”Frankenstorm” som den också kallas, slår till mot den amerikanska östkusten så drabbas den engelskspråkiga bokmarknaden av ett minst lika skrämmande monster – en litteraturens Godzilla.

I dag avslöjade mediejättarna Pearson (som ägs av Londonbörsen) och Bertelsmann (som ägs av en nyliberal, tysk stiftelse) att de slår ihop sina bokförlag Penguin och Random House. Bertelsmann ska äga 53 procent och Pearson 47 procent av det nya superförlaget. Tillsammans säljer man 550 miljoner böcker årligen och räknar med intäkter på 4 miljarder dollar.

Det är som om Bonniers och Norstedts skulle gå samman. Om Bonniers och Norstedts varit världens största bokförlag.

Det nya gemensamma förlaget kommer att behärska mer än en fjärdedel av världens engelskspråkiga bokutgivning. Från nobelpristagare till  skolböcker och akademisk litteratur.

Ett förlag som inte bara samlar Jane Austen, George Orwell och Jack Kerouac på samma ställe utan framförallt Stephen King, J K Rowling, John Grisham, Dan Brown, Jamie Oliver och E L James. Giganten är till tänderna beväpnad med bästsäljare.

Blir det någon skillnad för dig som läsare?

Det lär du nog aldrig få veta. Det kommer bli allt svårare att höra talas om de engelskspråkiga författare som inte ges ut av det nya bokmonstret som drabbar världen under andra halvan av 2013. Förläggande handlar allt mindre om att odla författarskap och göra bra böcker – och allt mer om  marknadsföring och kontroll över försäljningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!