Ökänd torterare kommer till Stockholm

Av: Maj Wechselmann

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Nafie Ali Nafie folkmordsanklagde presidentens högra hand

I morgon kommer den folkmordsanklagade sudanske presidenten Omar al-Bashirs närmsta man, Nafie Ali Nafie, till Stockholm för att diskutera fredsprocessen i Sudan.

Nafie har stigit till maktens topp inom den sudanska staten som hårdför supporter av Omar al-Bashir. Han fick sin träning som säkerhetsagent i Teheran 1981. Under hela åttiotalet reste han i den islamska världen och hade kontakt med olika militanta organisationer i Afghanistan (talibanerna) och i Bekaadalen i Libanon (Hizbollah). Han använde sina erfarenheter till att bygga upp islamisternas egen säkerhetsapparat i Sudan med hemliga träningsläger i öknen. På tidiga nittiotalet utnämnde al-Bashir Nafie till chef för den interna säkerhetsorganisationen NISS, som vid denna tidpunkt sysslade med olika former av tortyr i de ökända ”Ghost houses” (Beit al-Ashba).

2011 dök Nafie upp i egen hög person för att frånta nya staten, södra Sudan, dess rikaste oljefält i Unity State, oljefältet Heglig. Situationen längs gränsen mellan norra och södra Sudan liknar fortfarande ett krig, Omar al-Bashir har sedan 2011 bombat civila längs gränsen med sina ryska Hind-helikoptrar och Antonovplan.

Det är ingen fredsduva som dyker upp för att diskutera fredsprocessen i Sudan. Det enda vi kan göra är att demonstrera vår avsky framför Utrikespolitiska institutet i morgon kl 14.00. Källa: Sudan Tribune

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.