Väljarflykten till SD - så stoppar du den, Löfven

Av: Petter Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Vänsterpolitiken är nyckeln

S-ledaren Stefan Löfven.
S-ledaren Stefan Löfven.

”Jag vet att de flesta som säger sig sympatisera med SD inte är rasister eller främlingsfientliga. Det bästa vi kan göra nu är att visa att arbetslösheten kan bekämpas på ett annorlunda sätt än att invandrarna ska åka ut ur landet”.

Så kommenterar S-ledaren Stefan Löfven att ännu en mätning visat att Sverigedemokraterna vinner arbetarväljare från S.

Och visst låter det bestickande. Ekonomin krisar, folk blir rädda – och vänder sig mot invandrarna.

Problemet är att det antagligen inte stämmer. I den splitternya antologin Class Politics and the Radical Right (Routledge 2013) återkommer gång på gång och i land efter land samma svar: Det är inte ekonomin som avgör om radikalhögern går fram. Det är kulturfrågorna: miljö, invandring, feminism, rasism, hbt.

När partierna samlats tätt i mitten i den ekonomiska politiken är det nu längs konfliktlinjen liberal-auktoritär som de politiska striderna utkämpas. Och här står delar av arbetarklassen långt ut på den auktoritära kanten.

Det är därför inte arbetslösheten som driver väljare i armarna på Jimmie Åkesson. Det är hans uppror mot mångkultur, genuspedagogik och Brysselbyråkrati.

Det fina i kråksången för Löfven är förstås att han faktiskt har möjlighet att vinna tillbaka sina väljare. Men då måste han lämna mitten, så att konflikten mellan höger och vänster i ekonomiska frågor åter skärps och det inte finns plats att prata kulturfrågor.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.