”Det var ren hjärntvätt – vi var rädda hela tiden”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jung Chang gräver i Kinas historia

Jung Chang kom från Kina till England genom ett stipendium 1978.
– Jag känner mig internationell, för jag har vänner från hela världen. Jag älskar Storbritannien, det är mitt hem. Men jag bryr mig om Kina och är upprörd över hur folket där lidit.
Jung Chang kom från Kina till England genom ett stipendium 1978. – Jag känner mig internationell, för jag har vänner från hela världen. Jag älskar Storbritannien, det är mitt hem. Men jag bryr mig om Kina och är upprörd över hur folket där lidit.

Hon växte upp i Maos Kina, där film, blommor och böcker var förbjudna.

– Författare blev avrättade, säger Jung Chang.

I dag är hennes egna böcker översatta till över 40 språk, men bannlysta i hemlandet.

Jung Changs egen bakgrund är lika fascinerande som hennes böcker. Hon gjorde världssuccé med "Vilda svanar" om tre generationer: hon själv, hennes mamma och hennes mormor. Den beskriver en epok med otroliga förändringar. Hennes mormor var konkubin medan mamman blev övertygad kommunist.

Jung Changs egen generation uppfostrades att se Mao som en gud.

– Det var ren hjärntvätt. För det behövs två saker - terror och isolering. Vi levde i ständig skräck för vad som hände människor som uttryckte "fel" åsikter, och visste ingenting om omvärlden. Jag lyckades ändå läsa tusen böcker tack vare min bror som köpte dem på svarta marknaden.

När började du själv bli tveksam till Mao?

– När jag var 14 började min tro på honom svikta, det var så mycket våld. Pappa och mamma blev kritiska, sågs plötsligt som klassförrädare och blev torterade och förödmjukade. Pappa fängslades och bröts ner helt. Ändå tog det åtta år till för mig att ifrågasätta Mao på allvar, jag var så hjärntvättad att jag inte kunde tänka ordentligt.

I dag är rädslan borta

Det dröjde många år innan Jung Chang slutade vara rädd. I dag märks inga spår av den unga, förtryckta flickan. Hon är charmerande, entusiastisk och full av historier. Hon är i Sverige för att prata om sin nya bok "Den sista kejsarinnan av Kina". Den är en biografi över änkekejsarinnan Cixi (1835-1908).

– Jag blev nyfiken på henne när jag fick höra att hon var den som avskaffade traditionen med att krossa och binda flickors fötter. Min mormor hade lindade fötter, så här små - Jung Chang visar en decimeter - och led fruktansvärt av det.

Boken beskriver hur Cixi genomförde många reformer och öppnade landet allt mer för väst. Kina fick elektricitet, avskaffade tortyr och moderniserade armén. Detta lyckades hon med trots att kvinnor egentligen inte fick ägna sig åt politik alls. Samtidigt begick hon grymheter: hon lät avrätta sin adoptivson, och hon ledde våldsamma expeditioner utomlands.

– Cixi var tvungen att vara kapabel till fruktansvärda handlingar - hon var ändå härskare över en tredjedel av världens befolkning.

”Mamma är stolt”

I dag lever Jung Chang ett liv hon aldrig kunnat drömma om, som författare, med sin man i ett hus i London. En gång om året reser hon till Kina, där hennes mamma finns.

– Hon är stolt över mig, berättar hon och lyser upp. Det var mamma som berättade om släkten, det som ligger till grund för "Vilda svanar".

Jung Changs förra bok handlade om Mao. Researchen tog tolv år, och då arbetade hon ändå tillsammans med sin man.

– Till boken om Cixi tog researchen "bara" sex år. Jag älskar att vara historisk detektiv.

Men faktum är att Jung Changs böcker fortfarande är bannlysta i Kina. Det hindrar inte att folk smugglat in dem, och laddat ner dem illegalt på läsplattor.

– Jag hoppas så att den kinesiska översättningen av "Den sista kejsarinnan av Kina" letar sig in i landet på något sätt.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN