Robotten, SVT!

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

”Äkta människor” nere på barnprogramnivå

Leif Andrée och arbetsrobotar.
Foto: Foto: Johan Paulin/SVT
Leif Andrée och arbetsrobotar.

Svensk film och tv har länge häcklats av missnöjda hemmafans för bristande kompetens inom genrefilm. Dramatenskådespelare drar vapen på fel sätt, det saknas specialeffekter för att trovärdigt spränga Rosenbad i luften och inga aliens så långt ögat kan nå.

Men så plötsligt erövrar Lisbeth Salander-undret klotet, vi kan ståta med den bästa vampyrfilmen på åratal och med Snabba cash-trilogin får vi snart ett eget gangsterepos. Självförtroendet smittar av sig och till slut har SVT vågat sig på science fiction. Enligt upphovsmakarna står världen redan i kö för att kopiera Äkta människor.

Serien utspelar sig i en tid som påminner om vår egen med skillnaden att robotar börjat stå till arbetsmarknadens förfogande. Bland annat fungerar de som ersättningsmedel för mellanmänskliga relationer: barnflicka, hemhjälp eller sexslav.

Och i de två första avsnittens mest passabla stunder liknar Äkta människor en igenkänningskomedi för livspusslare och relationskrisare. Tyvärr nöjer sig inte serien med att göra satir över samhällets tjänstefiering, utan slänger in några gerillarobotar som vill göra revolt mot sina förtappade skapare. Då är Äkta människor nere på barnprogramsnivå, vilket med tanke på sändningstiden knappast kan ha varit meningen. För hemmafans finns inget annat att göra än att fortsätta häckla.

Jacob Lundström

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.