Grekland kan kastas ur Euron

Av: Jon Weman

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kan bli ett varnande exempel för Italien, Spanien och Portugal

EUROKRISEN Efter grekiska valet började plötsligt hela Europa tala om “Grexit”, alltså att slänga ut Grekland från Euron. Efter att ha upprepat ”otänkbart” i ett par års tid tyckte exempelvis Tysklands finansminister Wolfgang Schüble och EU-kommissionens Manuel Barroso inte längre att det var en så dålig idé. I själva verket har tyska finansdepartementet sedan mer än ett år tillbaka haft en arbetsgrupp som studerat frågan, enligt Der Spiegel.

Men varför har det tyska etablissemanget börjat gilla idén? Jo, exempelvis Die Zeits ledarsida skriver: ”Italien, Spanien och Portugal skulle snabbt inse de dramatiska konsekvenserna av Greklands vårdslöshet. Det skulle motivera dem att korrigera gamla misstag. Grekland kan ha gjort euron en sista tjänst”. Frankfurter Allgemeine Zeitung håller med: ”Ett utträde skulle faktiskt kunna ha en disciplinerande effekt på andra länder: de som vill ta en genväg förbi reformer och budgetnedskärningar kan få en obehaglig upplevelse.”

Och vilka ”reformer” det handlar om har inte ändrats. ECB:s Mario Draghi uttalade efter de grekiska och franska valen att ”vi måste acceptera mer delegering av finanspolitisk suveränitet från nationell nivå till någon form av centralregering”, medan EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn förklarat ”vi kan inte trava skuld på skuld. Det är avgörande att vi fortsätter med budgetförstärkning…”. Den 15 maj antog EU:s finansministrar en gemensam rapport med budskapet att ”européerna måste arbeta längre och förvänta sig lägre pensioner”, som EU Observer sammanfattar det. De depressionsframkallande åtstramningarna och avdemokratiseringen av den ekonomiska politiken måste fortsätta, men när nu inte Grekland kan bli pilotprojekt för det, ska landet i stället göras till varnande exempel med en snabb och kaotisk utslängning ur valutaunionen.

EU agerar enligt klassisk militär logik: det enda som kan få soldaterna att springa mot minfält och skyttegravar, är att de vet att de blir skjutna som desertörer om de vänder om.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.