ÅSIKT

Excentrikerna vinner i vinter

Sandra Wejbro om tre favoriter som följer med in i 2018

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avSandra Wejbro

Det löper en excentrisk, röd tråd genom de poddavsnitt som följt med mig in i 2018. Här är tre favoriter från det gångna året.

1. ”Under the skin with Russell Brand: Ruby Wax”

Det finns en irriterande självgod tendens till frälsarkomplex hos vissa ex-missbrukare, och Brand är inget undantag. Men det som ändå gör komikerns flummiga självhjälpspodd intressant är hans charm, intelligens och nyfikenhet på gästerna. Skådespelaren och författaren Ruby Wax är hans like i mycket – kvick och med lager av mörker att skala av. Med varm humor skildrar hon den desperata narcissism och kolsvarta depression som numera hålls i schack av mindfulness. 

Missa inte heller när hon söker sin judiska släkts rötter bland nazistisk förföljelse och psykisk sjukdom i ”Who do you think you are” (finns på Youtube).

2. ”Snedtänkt med Kalle Lind: Om Gunilla af Halmstad”

”Snedtänkt” kan med rätta anklagas för att vara gubbig, ändå är det avsnitten om kvinnliga excentriker som gjort störst avtryck hos mig. Historien om Asta Gustafsson har jag lyssnat på flera gånger, liksom det om bedragaren Carmencita Rockefeller. För att inte tala om samtalet med Gunilla Ekroth, under en tid inneboende hos Asta och mer känd under strippnamnet ”Gunilla av Halmstad”. Där finns en bakgrund av trasighet och övergrepp, men slående är ändå hennes styrka att hitta en egen väg i livet, hur udda den än kan framstå.

3. ”Historiepodden: Systrarna Mitford”

Födda in i brittisk överklass av den gamla sorten, bitskt intelligenta och allt annat än ödmjuka. Historien om Mitford-klanen är färgstark och löper ända in i vår tid, inte minst genom Dianas son lord Moynes inblandning i den svenska Trustor-härvan. Bland de sex systrarna fanns en fascist, en nazist och kompis med Hitler, en kommunist och en bästsäljande författare. Hela 1900-talet komprimerat i en enda, bisarr familj.

ARTIKELN HANDLAR OM