Kultur

Svensk media förtiger fakta

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Gustav Ingman: Grekland är inte ensamt ansvarig för krisen

Den som enbart följer svensk riksmedia kan inte förklara varför den grekiska folkomröstningen väcker sådan anstöt i maktens Europa. Trots att vi matas med nyheter om svårigheterna med förhandlingarna mellan Trojkan (IMF, EU och ECB) och Grekland får vi inte veta vad förhandlingarna gäller.

Under söndagsmorgonen publicerade Dagens Nyheters och Svenska Dagbladets webbsidor tiotals artiklar om den uteblivna överenskommelsen om nya lån till Grekland. Ingen tidning tog upp vad som i sak väckte oenighet.

Samma kritik kan riktas mot Aftonbladet, Expressen och SVT. I en av sina artiklar påpekar förvisso DN att pensionerna stått i centrum och att IMF vill hindra höjda skatter för företag då de anses hindra tillväxten. På det följer dock ingen fördjupning.

Det är synd, för pensionerna hade varit en bra ingång till vad konflikten gäller.

Trots att ersättningarna sänktes åren 2012-2013 utgör de en av de största posterna i den grekiska budgeten. Som IMF:s chefsekonom Oliver Blanchard ärligt påpekat, är de i själva verket en av få utgifter som efter fem års åtstramningar överhuvudtaget går att minska i Grekland.

Varje överenskommelse har lett till nedskärningar dikterade av Trojkan. De första avtalade omfattade hela 16 procent av BNP. Detta, förutspådde IMF, skulle de första två åren minska BNP med 5 procent men därefter skulle den öka. Vad som verkligen har hänt är att tillväxten sedan dess har fallit 25 procent. Ännu finns inga tecken på återhämtning.

Trojkan – och med den svensk media – säger att pensionernas andel av ekonomin har ökat, men det är ju inte så konstigt när allt annat krympt!

Samma Trojka som nu läxar upp Syriza för att äventyra tillväxten har själv kört den i botten. Dessa erfarenheter tillåts inte spela någon roll i förhandlingarna.

Det är så här borgerlig indoktrinering fungerar: Fakta förtigs snarare än förvrängs. Precis som när svensk media skriver spaltmeter om att förhandlingarna gått i sank men inte varför.

Bara så kan Syriza framställas som ensamt stående mot en enig omvärld. Att folkomröstningen är så provocerande för den europeiska makteliten beror på att bilden av att det inte finns några alternativ rubbas. Det som förut återgivits som obevekliga händelser i dagspressen blir plötsligt en folklig angelägenhet.

Det är lika briljant som desperat: Tsipras har som sista kort spelat demokratin.

Gustav Ingman, frilansskribent och ekonomhistoriker

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

/

EU

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

EU

Grexit

Grekland