Kultur

Mauricio Rojas orsakar politisk skandal i Chile

Nyutnämnde svensk-chilenske kulturministern möttes med raseri

Av: 

Lisbet Schulz Contreras

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Förre Timbro-chefen Mauricio Rojas upprör känslorna efter att ha ifrågasatt monuentet över offren för Pinochet-diktaturen.
Förre Timbro-chefen Mauricio Rojas upprör känslorna efter att ha ifrågasatt monuentet över offren för Pinochet-diktaturen.

KULTUR

Den svensk-chilenske historikern, politikern, före detta Timbro-chefen, debattören i Svenska dagbladet samt politiske flyktingen i Sverige, Mauricio Rojas utsågs i torsdags till ny kulturminister i Chiles högerregering.

President Sebastian Pineras bläck på utnämningen hade knappt hunnit torka så var den politiska skandalen ett faktum. Den nye kulturministern konfronterades nämligen omgående i pressen med sina uttalanden för några år sedan om det museum som är ett monument över brotten mot de mänskliga rättigheterna under Pinochet-diktaturen, Museo de la Memoria y Derechos Humanos. ”En bluff … som förfalskar Chiles historia” skrev Rojas i boken Dialogo de Conversos (2015) och upprepade sedan sina angrepp i en intervju i spanskspråkiga CNN 2016.


Reaktionerna kom på en gång och började med att Chiles store poet, Raul Zurita, uppmanade alla chilenska kulturarbetare att bojkotta alla arrangemang som kulturminister Rojas skulle bevista. Därefter var slussarna öppna och hela kulturchile och det politiska etablissemanget till vänster om högern rasade och krävde först en ursäkt från kulturministerns sida och därefter hans avgång. Även de anställda på kulturministeriet sällade sig till kritikerna.


Mauricio Rojas tillhörde några år i slutet av 1960-talet MIR, den revolutionära vänsterrörelsen, i Chile, men har gjort sig känd i såväl Sverige som i Chile för att inte bara ha avsvurit sig sina vänstersympatier utan för att gå till aggressiva angrepp mot marxismen, vänstern och det svenska välfärdssamhället. Man skulle kunna säga att han byggt sin politiska karriär på de angreppen. Han började, enligt egen uppgift,  sin politiska bana i Sverige i miljöpartiet i Lund, men skulle med tiden ta sig högerut och bli ett slags rådgivare åt moderaterna på riksplanet för att så småningom ta steget till Folkpartiet. Åren 2002–2006 var han folkpartistisk riksdagsledamot och åren 2006–2008 ersättare i riksdagen för Lars Leijonborg


Överlever Mauricio Rojas politiskt eller blir han en för stor belastning för president Sebastian Pinera, som har sett sjunkande opinionssiffror efter presidentvalet i december 2017. Dagarna som kommer får utvisa. 

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenske ministern Mauricio Rojas avgår i Chile

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!