ÅSIKT

Siffrorna ljuger om kultursatsningarna

avÅsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ansträngd kulturbudget inte större när Bah Kuhnke blandar ihop sina ministerroller

Alice Bah Kuhnke, nytillträdd kulturminister.

Så har kulturminister Alice Bah Kuhnke gettsin  sin första ”riktiga” intervju (P1 Morgon). Hon svarade inte på nånting då hon fann alla frågor ”hypotetiska”. TV4:s nedläggning av de lokala redaktionerna, som redan har hänt, menade hon var ”en hypotetisk fråga”. Etc.

En sak trummade kulturministern ändå: Regeringen ”satsar en kvarts miljard mer på kulturen” jämfört med förra året.

Den siffran kan man värdera på olika sätt, men om man ser till den totala budgeten krymper faktiskt kulturens utrymme. Det är ingen skitsak, det är en medveten prioritering.

Hur man än räknar, är det riktigt att Kulturdepartementet har 240 miljoner mer i den här budgeten. Men det betyder inte att kulturen har tilldelats ”en kvarts miljard” som Alice Bah Kuhnke på påstår.

16 miljoner ska användas för att bekämpa ”våldsbejakande extremism”. 25 miljoner ska gå till Forum för levande historia för antirasistisk upplysning. (Den statliga propagandamyndigheten är för övrigt en kontradiktion till hela idén om yttrandefriheten, eftersom den har som uppgift att fostra barn och ungdomar att tänka rätt.)

Med andra ord: 41 miljoner kronor går till demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Kulturminister Alice Bah Kuhnke får 201 miljoner kronor utöver dem departementet redan hade.

En redan plågsamt ansträngd kulturbudget blir inte större för att Bah Kuhnke blandar ihop sina två ministerroller.