Pornhub chockar Louvren med konstporr

Konstmuseet hotar att stämma porrsidan

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den nakna Maja av Fransisco Goya är en av tavlorna som Pornhub använder sig av.
Den nakna Maja av Fransisco Goya är en av tavlorna som Pornhub använder sig av.

I begynnelsen innan Pornhub fanns, eller okej under tidigt 1800-tal, kunde den som ville se lite snusk betala konstnären Adolf Ulrik Wertmüller för en peepshow. För att dra in pengar turnerade han runt i USA med sin tavla där den nakna Danaë blir befruktad av Jupiter. Mot en liten ersättning kunde man få se den skandalösa målningen. Lite förtidsporr, helt enkelt.

Konstnärer har alltid lånat motiv från erotikens värld – ibland explicit som i Linder Sterlings kollage där hon klippt och klistrat bilder från porrtidningar. Varje konstnärlig era har lekt med sin tids sexualmoral, och i varje tid finns också konstnärer som gjort sig en hacka på den.
Men vad händer när rollerna kastas om, och porren stjäl ifrån konstvärlden?

Jag tänker då inte på den där natten när jag och min bästa vän, prepubertala, råkade hamna framför någon typ av artsy barockporr på TV1000, storögda inför de uppklädda kvinnornas särade ben. Nej, jag tänker på att konstmuseet Louvren hotat att stämma Pornhub efter att de tagit klassiska konstverk och gjort om dem till, ja, porr. ”En del av världens bästa porr hittas inte på Pornhub. Den hittas på museum” säger porrskådisen Cicciolina i en reklamfilm för porrprojektet som går under namnet ”Classic nudes”.

Förutom att ha gjort en interaktiv karta över olika muséer som The MET i New York och National gallery i London, där den nyfikna kan söka upp de nakna kropparna själv, har Pornhub snickrat ihop filmer utifrån kända konstverk. Valen är rätt givna, som det öppna skötet i Gustave Courbets ”Världens ursprung” som i porrsidans regi bjuds på oralsex.
Konstgiganterna gör korstecknet och larmar nu om verkens upphovsrätt. Om Louvren väljer att göra rättssak av sina nakna kroppar återstår nu att se.

Kanske inser de att erotiken tillhör oss alla. Kanske är de bittra över att den som tjänade en hacka den här gången inte är konstnären själv, utan en kommersiell sida som gladeligen pumpar ut hämndporr och exploaterar minderåriga. Nå, låt rundvandringen börja.

DAILY Pornhub vs. Louvren

Aftonbladet Daily med Elina Pahnke från Aftonbladets kulturredaktion.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.