Kultur

Sjunger ut om epilepsi

Jack Hildén om LP:n ”Ett ärr i hjärnan”

Av: 

Jack Hildén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Johan Heltne, musiker och författare.
Johan Heltne, musiker och författare.

KULTUR

Johan Heltne debuterade 2014 med Det finns ingenting att vara rädd för, en ovanligt stark debut som skildrade en uppväxt i Livets Ord. Han är också musiker, och på den nya LP:n Ett ärr i hjärnan spökar samma teman som romanen tog upp: Kärlek, epilepsi, och den tvetydiga inställningen till tron.


Den väldigt konkreta titeln syftar till operationen där skallbenet skars upp och en platta sattes mot hjärnbarken. Ingreppet hade en femtioprocentig chans att göra Heltne helt frisk från anfallen. Det misslyckades. Musiken är en produkt av tiden före och efter.

Heltne gräver där han står, och den platsen verkar rymma tillräckligt många trauman för att fylla både böcker och skivor.

Trots allt är låtarna relativt hoppfulla och lättsamma, med ett rytmiskt pulserade och den ljusa rösten som påminner om Andreas Mattsson från Popsicle. Eller Jonathan Johansson, som förresten medverkar i låten Studenternas IP. Heltne behandlar en frihet som uppstått i frånvaron av både den strikta kristendomen och pappan. Pappan var själva ingången till det extremreligiösa. Han pryder omslaget, och hörs till och med i Kom helig Ande, vilket är en inspelning av hans sista predikan. Nu är det bara att invänta nästa bok.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Musik