Kultur

Allt om realityserien du inte vill hamna i

Sandra Wejbro om podden som går på djupet om ”Cops”

Av: 

Sandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Cops” har i USA sänts i 32 säsonger.
”Cops” har i USA sänts i 32 säsonger.

KULTUR

Vi börjar i den klassiska realityserien Cops, men hamnar vid en frontlinje som gått helt under mångas radar. Tack vare det blir podden Running from Cops något mer än ännu en kritisk analys av den populära men utskällda polisserien.

Det inleds traditionellt med att Dan Taberski, känd för hyllade poddar som Missing Richard Simmons och Surviving Y2K, berättar historien bakom Cops. Hur serien i några få tidiga avsnitt hade en seriös, dokumentär ambition, men som för alla framgångsrika realityserier ett format skapades, vilket för Cops innebar biljakter, tuff musik och nedbrottade knarklangare.

Många har granskat Cops tidigare, inte minst hur serien glorifierar polisen, dramatiserar småbrottslighet och alltid riktar in sig mot samhället svagaste. 

Taberski gräver djupare i hur serien skapas och hittar flera som hamnat i Cops mot sin vilja, som trots att medgivande krävs hävdar att de aldrig tillfrågats. Oavsett om det stämmer framstår tv-makarnas nonchalans som provocerande. Risken för att fattiga narkomaner skulle ha dyra, skickliga advokater i fickan är minimal. Och varför skulle tv-tittarna bry sig? Sluta begå brott då, så slipper ni hamna i Cops.

Cynismen i synen på missbrukare, fattiga och utslagna går som en röd tråd från Cops till dess extrema barnbarn, en tv-show som varken Taberski eller jag visste existerade men som lockar miljonpublik och i Sverige visas på TV4 Play. Live PD följer så gott som direktsänt (med viss fördröjning av säkerhetsskäl) polisens framfart under en kväll. I studion kommenterar experter.

Taberski intervjuar en kvinna som hamnat i Live PD påverkad, gråtandes och utan skor i snön. Kanalen A&E har hittills hävdat sin rätt att visa polisens ingripande ocensurerat och utan medgivande med hänvisning till att det är ett nyhetsprogram.

Resan Running from Cops gör illustrerar en splittrad värld, även baserad på de medier folk konsumerar. Medan vissa sitter framför Netflix följer andra polisingripanden som underhållning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstdeal - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Poddpatrullen: Mjuk nattradio med Anna Ternheim

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podcast

Dokumentärer

Tv-serier

Brott

Poddpatrullen