Hanif Bali trollade sitt eget parti

Han gav oss en inblick i Moderaternas politiska själ

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Riksdagsledamoten och twittraren Hanif Bali.
Riksdagsledamoten och twittraren Hanif Bali.

Så det finns alltså två saker man inte får prata högt om i Moderaterna

Rysslandspolitiken och Carl Bildt

När twitteratleten och riksdagsledamoten Hanif Bali ifjol påpekade att UD hjälpt en svensk journalist att fixa en intervju med en ukrainsk dito (en märkligt uppblåst historia) förlorade han sin plats i partistyrelsen. Och när han nu haft mage att ifrågasätta Carl den store så försvann alltså hans sista politiska uppdrag. 

Vad gäller Rysslandsfrågan är det kanske inte så märkligt. Att så tvivel om att Moderaterna är det mest hökaktiga politiska alternativet, är inte särskilt bra för partiets image.

Men vad gäller Bildt är det faktiskt lite förvånande.

Carl Bildt har med åren förvandlats till utrikespolitikens Leif GW Persson. En pensionär som alla låter avgöra vad som egentligen är rätt och fel i våra relationer med andra länder. Visserligen har han många beundrare inom de egna leden men att hans grepp över Moderaterna fortfarande är så starkt känns inte riktigt hälsosamt. 

Men visst. Ingen polis vill väl komma på kant med Leif GW heller. 


Grejen är att att Hanif Bali inte har helt fel i sitt omdöme om Carl Bildt. Han är nämligen inte alls särskilt populär i Bosnien. Den konstitution Bildt snodde ihop är en katastrof. Det är en stat som fortfarande lever med en skör fred. Och Bildts förlåtande syn på Erdogan eller naiva syn på syriska rebeller har inte heller varit några utrikespolitiska triumfer. Men det är han visserligen inte den enda moderat som gjort sig skyldig till.

Förvånansvärt ofta har Carl Bildt dessutom landat i ställningstaganden som han delat med vänstern. Han har varit hälsosamt kritisk mot Israel. Han ifrågasatte det amerikanska bombkriget mot Serbien. Hans Rysslandspolitik präglas inte av den lätt paranoida kalla kriget-retorik som många andra politiker slänger sig med. Och hans devota USA-vänlighet har faktiskt vänt sedan Trump kom till makten. 

Det är klart det retar en så extremt ideologisk moderat som Bali.

Men när det kommer till Iran är Hanif Bali en fundamentalist. 

Han kan överhuvudtaget inte förstå behovet av diplomatiska kontakter med en av nyckelstaterna i Mellanöstern som hösten 2019 står inför ett hot om öppet krig.

Där har Bali helt fel.

Och Bildt helt rätt.


Personligen skulle jag vilja tacka Hanif Bali. Han har varit ett vidöppet fönster rakt in i Moderaternas politiska själ. På hans twitterkonto har man kunnat läsa de åsikter som uppenbarligen är fullt acceptabla inom partiet eftersom de inte föranlett den minsta åtgärd från styrelsen. Hans öppna förakt mot utsatta och svaga grupper har alltid godkänts med ett tyst medgivande. 

Det är först när hans cyniska elakheter riktas mot lite finare folk, som Ulf Kristerson reagerar.

Att trolla på Twitter är en konstform som går ut på att provocera fram löjeväckande reaktioner från sina motståndare och därmed få dem att avslöja sig. I bästa fall skämma ut sig.

Hanif Bali lämnar politiken genom att grundligt trolla sitt eget parti.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.