Kultur

Nazisajtens ansvarige utgivare fälld - igen

Av: 

Petter Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Skyller ifrån sig – och för sent

För två år sedan, i december 2012, granskade Aftonbladet Kultur en rad högerextrema och högerradikala nätsajter. Som en följd av granskningen anmälde föreningen Juristfronten den nu nedlagda sajten Realisten, som var organ för nazistiska Svenskarnas parti.

I somras fälldes sajtens ansvarige utgivare för nio fall av hets mot folkgrupp. Man hetsade mot bland annat romer, svarta och homosexuella.

Realistens utgivare överklagade dock till hovrätten, med motivet att han i själva verket aldrig hade fått se texterna som skulle publiceras, inte kunnat ändra i dem, överhuvudtaget inte haft med sajten att göra. Utgivare hade han varit bara på pappret. Han hade med andra ord varit ett slags ”målvakt” för nazisttidningen.

Nå, det skulle han i så fall ha berättat tidigare, menar nu Svea hovrätt i en dom som föll i förra veckan (10 februari). Ska man försöka skylla ifrån sig, får man vackert göra det direkt.

Det som är verkligt tillfredsställande med domen är att hovrätten också prövar själva sakfrågan. Man kommer till samma slutsats som tingsrätten: nio fall av hets mot folkgrupp.

Det är med andra ord inte riskfritt att hetsa mot minoriteter.

Det är inte heller så lätt att skylla ifrån sig. Kallar man sig ansvarig utgivare, får man nog ta just ansvar för utgivningen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Svenskarnas parti