ÅSIKT

Här kan du fira

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Tove Jansson uppmärksammas landet runt

Tove Jansson år 1989. Foto: Aftonbladet

I dag firas Tove Janssons hundrade födelsedag och för en gångs skull får stockholmarna finna sig i att evenemangen inträffar en bit utanför innerstan.

Muminbandet Tooticki kommer till Folkparken i Värnamo och gestaltar den japanska tecknade serien I Mumindalen om Mumin, Snusmumriken, Lilla My och alla andra.

På Göteborgs stadsbibliotek ordnas en serietecknarworkshop med Jenny Berggrund, där barn kan inspireras av Janssons stil. På samma plats visas även Det osynliga barnet som teaterföreställnig.

I Arvika händer det också på biblioteket, där man skålar i hallonsaft. Teater Pellerin spelar Vem ska trösta knyttet, en av Janssons mest älskade böcker. Dagen avrundas med en genomgång av olika Mumin-appar.

Mest synlig blir festen kanske i den finska, tvåspråkiga kuststaden Borgå. Där spenderade Tove Jansson nästan trettio somrar, på ögruppen Pellinge. Skärgårdslandskapet och kulturen sägs ha haft stor inverkan på henne. Konstskolan arrangerar en heldag med sagor, musik, dans och lekar. 

För alla stockholmare som eventuellt tycker att ovanstående urplock sker lite för långt bort så sänder SVT2 en K-Special om huvudpersonen klockan 20. Programmet fokuserar på hennes tidiga år och mångsidiga konstnärsskap.