Vi måste visa vårt stöd för journalisterna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Två svenska journalister sitter fängslade i ett ökänt fängelse i Etiopien. De riskerar 15 års fängelse för journalistiskt arbete i Ogadenprovinsen.

Ändå är engagemanget från oss svenska publicister så här långt lamt.

Det duger inte.

Spekulationer i varför vi publicister hittills varit lika synliga som tysta diplomater leder kanske ingenstans. Men det har i kommentarer kring fallet funnits en underton av att Johan och Martin är äventyrare, inte ”riktiga” journalister.

Det är inte bara trams. Det är felaktigt.

Martin Schibbye och Johan Persson har publicerat sig i publikationer som Folket i Bild och Svenska Dagbladet. Nu handlade det om att dokumentera Lundin Petroleums verksamhet i den slutna och förbjudna provinsen Ogaden i Etiopien med förhoppningen att sälja jobbet till tidskriften Filter.

Det är ett ytterst relevant journalistiskt uppdrag mot bakgrund av utrikesminister Carl Bildts ifrågasatta engagemang i Lundin Petroleum. En granskning vi som är ansvariga för stora redaktioner i Sverige har anledning att fråga oss varför vi inte varit bättre på.

I Etiopien var det nu alltså i stället två svenska frilansjournalister, utanför stora redaktioners säkerhetsrutiner och resurser, som gav sig i kast med frågan om vad Lundin Petroleum gör i Etiopien.

Hur det är med Schibbye/Perssons äventyrliga själar kan vi lämna därhän. Journalister kan innerst inne ha alla möjliga bevekelsegrunder för att bege sig till farliga områden.

Spar de analyserna till psykologerna. Låt oss i stället visa vårt stöd till två svenska journalister som av alla rätta skäl befann sig i Etiopien och av alla fel skäl nu sitter fängslade.

Journalistförbundet, PEN och Reportrar utan gränser har alla engagerat sig i Martin Schibbyes och Johan Perssons fall.

Det är hög tid att vi som driver de stora redaktionerna i Sverige också gör det.

Nu inleds rättegången i Addis Abeba.

Aftonbladets Staffan Lindberg och Jerker Ivarsson är på plats i Etiopien.

Förhoppningsvis fler svenska medier också, efter ett absurt byråkratiskt spel av etiopiska myndigheter.

Det är en start.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.