ÅSIKT

Tystad debatt om bögar i fängelse

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Under våren publicerade magasinet Kom ut ett reportage om homofobin på svenska fängelser. Där kunde man läsa om hur plitar outar homosexuella för nazister och andra homofober, hur plitar använder nedsättande uttryck som ”bögjävel” och ”fjolla” om intagna och om hur fångar som misshandlats på grund av sin sexuella läggning tagits till isolering av plitar, som tydligen anser att det är den utsatta som ska straffas – och inte våldsamma homofober.

Med anledning av detta kritiska reportage, som satte fokus på Kriminalvårdens brister rörande homofobin, blev Kåkbladet inbjudna att delta i en paneldebatt under Pridefestivalen i Stockholm.

Inbjudna till debatten var även företrädare för RFSL och Kriminalvården. Laddade med argument och erfarenheter hämtade från HBT-folk på landets fängelser såg vi från Kåkbladet fram emot att ta debatten med Kriminalvården.

Inte helt oväntat kom dock snart beskedet från arrangörerna: ingen från Kriminalvården ville ställa upp. Arrangemanget ställdes in. Surt som fan, eftersom vår chans att nå ut till hundratals pridebesökare, journalister och politiker nu gick om intet. Cyniskt drag av högsta hönsen inom Kriminalvården, som i stället för att få sig ett par rejäla skopor nu kan fortsätta vissla och skylla all homofobi som finns inne på landets fängelser på de intagna. Det stinker och det är en skandal att en myndighet, som får väl underbyggd och saklig kritik riktad mot sig, tystar debatten genom att tiga.

Till råga på allt hade man mage att ställa upp i prideparaden, vilket bara är ytterliggare ett bevis på vilka ryggradslösa jönsar som leder myndigheten. De lyssnar inte på de utsatta HBT-fångarnas erfarenheter, men tar många PK-poäng på att delta i HBT-rörelsens viktigaste årliga manifestation.

På landets fängelser vet man redan hur landet ligger, men folk på utsidan har nu fått sig en lektion i myndighetsutövande: Man säger en sak men agerar på ett helt annat sätt.

Olle Eriksson