Kultur

Ut ur branden

Av: 

Ulrika Stahre

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Henning Mankells nya roman en historia om att börja om

Henning Mankell
Henning Mankell

Henning Mankells nya roman Svenska gummistövlar är en så kallad fristående fortsättning på Italienska skor, som kom ut 2006. Från snygg omsorgsfullhet till något mycket rejält, eller från den stora världen till den mindre. Svenska gummistövlar inleds med totalt Tabula rasa: huvudpersonens hus brinner ner i grunden. Inget från hans gamla liv finns kvar, särskilt inte gummistövlarna eftersom han flyr sitt övertända hus med två vänsterstövlar.

Fredrik Welin är en pensionerad läkare, som vid 70 års ålder funderar lika mycket på döden som på livet. Och det är inte så konstigt, eftersom den roman han spelar huvudrollen i är så full av död, inte bara den symboliska som en brand innebär.

Skärgårdsmiljön som utgör fond för romanens olika figurer (några av dem helt klart vad man skulle kalla original) är inte helt tydligt tecknad, utan kunde ligga lite var som helst i den östra delen av landet. Viktigare är all rekvisita som hör till – båtarna, vädret, isen som kanske lägger sig, minnen, både privata och kollektiva, av den hårda tiden förr. Tiden bland de fattiga i havsbandet.

Romanens styrka är inte berättelsen om Fredrik och hans olika umbäranden. Kvalitén ligger i det kollektiva, alla andra människoöden. De är snabbt och flyhänt skissade och snuddar bara vid den fortfarande ganska egocentriska huvudpersonen. Det är drömmarna hos kvinnan som renoverar en veteranbil, journalisten som tycks ha satt sitt liv på paus. Den före detta brevbäraren, som har koll på allt, men inte närmar sig någon ändå.

Svenska gummistövlar är en bitterljuv roman, med onödiga inslag av mysterium (vem tände eld på huset?). Fredriks utveckling i romanen är intill banalitetens gräns förväntad. Han leds sakta till insikter om sig själv, om sina möjligen förlorade livschanser och dem han ännu inte har förlorat.

De svenska gummistövlarna ingår i en igenkännbar diskurs om globaliseringens närvaro och påverkan. Nu även i trakter där förändringens vindar inte blåst så kraftigt. Efter branden ska Fredrik köpa allt nytt. Det är kinesiska skjortor och inget svensktillverkat så långt ögat kan se. Till slut får han sina exklusivt beställda svenska stövlar. Som håller honom kvar i ett land och i en tillvaro som är snarlik det som varit, men med en liten, liten förskjutning – branden förtärde visserligen allt, men likt en skogsbrand gav den också utrymme för något nytt.

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Bokrecensioner