Kultur

Jonas Gardell är oförskämd och okunnig

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Att jämföra OS i Sotji med Berlin-OS 1936 är absurt

Jonas Gardell twittrar att OS i Sotji är som OS i Berlin 1936. Det är en absurd jämförelse. Tyskland och Hitler ansvarar för ett krig som kostade miljontals människor livet, varav just ryssarna fick bära den största bördan: 28 miljoner sovjetmedborgare offrade sitt liv i kampen mot nazismen.

Nationalsocialisterna dödade homosexuella i storskaliga läger. Så långt har ännu inte Ryssland gått i sin förföljelse.

Den ryska homofobin är en realitet, men det är som om Jonas Gardell har glömt sin egen tålmodiga kamp här i Sverige. Lagen om samkönade äktenskap infördes så sent som 2009. Det är inte många år sen man knackade bögar på löpande band i Göteborg. Det händer fortfarande lite varstans. Homosexualitet betraktades som en sjukdom fram till 1979, utan att Sverige för den skull var som nazityskland.

Många av USA:s delstater har värre lagar och större böghat än Putins Ryssland.

Det finns stora problem i Ryssland. På ett seminarium i Riksdagen i torsdags, diskuterades repressionen mot inte bara Pussy Riot och liknande fritänkare, utan mot den växande, unga, demokratiska vänstern, fri från stalinistisk barlast. Ett tjugotal aktivister riskerar just nu mellan 6-15 års fängelse.

Den 18 februari inleds rättegången mot vänsterledaren Sergej Udaltsov, som Putin säger sig vilja "se under asfalt". Har vi hört talas om den mannen, rättegången och vänsterrörelsen och rättegången här i väst? Nej. Västerländska medier vill gärna ge sken av att oppositionen mot Putin enkom består av liberaler. Och röda offer är som vanligt inget att bry sig om. 

Den här kritiken av Ryssland som Jonas Gardell sysslar med - att jämföra Putin med Hitler och Ryssland med Tredje riket - är inte bara renons på perspektiv och nyansering, den är dessutom kontraproduktiv. Varför skulle ryssarna lyssna på nåt så förbluffande okunnigt och orättvist?

ANNONS

Njut av över 500 000 ljudböcker - prova BookBeat gratis i en månad!

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!