Stora på Twitter – små i Sifomätningar

avTorsten Kälvemark

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alla folkvalda partiledare har inte fattat galoppen

Göran Hägglund (KD) och Annie Lööf (C). Foto: TT, K Hansson

Nyss kunde vi läsa om parti­ledarnas dragningskraft på Twitter. Göran Hägglund har drygt 29 000 följare, strax före Annie Lööf med nästan samma siffror. Det noterades samtidigt att tre partiledare, Fredrik Reinfeldt, Stefan Löfven och Jan Björklund, saknar Twitterkonton.

Statsvetaren Ulf Bjereld gav mot den bakgrunden en kommentar till TT där han framhöll att Hägglunds och Lööfs sociala medieflit belönas med ett stort antal följare.

Han påstod samtidigt att de tre partiledare som inte har ett aktivt Twitterkonto ”lämnar fältet fritt åt sina konkurrenter.”

Det är ett märkligt uttalande av en forskare. En intellektuell analys visar ju annars att antalet följare är omvänt proportionellt till resultaten i opinionsmätningarna. Ju fler förenklade budskap på 140 tecken som Annie Lööf skickar från sin smarta telefon, desto lägre blir Centerns Sifo-siffror. Inte heller Göran Hägglund verkar skörda framgångar med sina tweets.

Både Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven verkar däremot ha förstått sanningen i det gamla ordspråket: Att twittra är silver, att tiga är guld.

Publicerad: